Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: /kg
• Vaj 0,23
• Zsír 0,20
• Liszt 0,07
Tészta rész (forteig) /kg
• Liszt 0,25
• Rétes liszt 0,30
• Víz 0,30
• Zsír 0,06
• Só 0,002
• Ecet 0,002
A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szobahőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!
Pálmalevél:
A lepihent leveles tésztát porcukorban 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és két irányból henger alakúra feltekerjük, majd betesszük a hűtőbe egy órát pihenni.
A hengerből 1 centiméteres lapokat vágunk és porcukron 4-5 mm vékony kerek formára kinyújtjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk és 200°c-on arany-barnára sütjük.
2012. november 2., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése