2009. július 14., kedd

A "quiche" hálás

Hálás dolog ez a kosárka! Előkészíthető, variálható és egyszerű elkészíteni. Egyszer tucatjával jelenik meg fogadásokon a büféasztalon, máskor köztes fogásként egy falatnak szánva,.... most az étlapon kecskesajtkrémmel töltve, zsenge saláta levelekkel és sárgarépás vinegrette-tel.

Tészta
Liszt: 0,75
Vaj: 0,56
Porcukor: 0,03
Tojás: 0,15
Só: 0,02

Kecskesajtkrém

Kecskesajt: 0,15
Tejföl: 0,05
Fehérbors

Mesclunsaláta
Vegyes zsenge saláta levelek, melyeket szezon szerint az alábbiakból válogathatunk össze zöldsaláta,frizé, bébispenótlevél, zsenge mangold és céklalevél,madárbegy, gyermekláncfű, turbolya, petrezselyem, zsázsa, rukkola, mustárlevél, radicchio, cikória, tölgyfasaláta
Oliva olaj

Vinegrette
Citromlé: 0,02
Olaj: 0,05
Répalé: 0,03
só, bors

Díszítés: Balzsamkrém

A tészta felsorolt hozzávalóiból kb. 80-100 db kosárka készíthető. A tervezett adagszám szerint osztható.
A lisztet deszkára vagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd a kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, melyet morzsolva eldolgozunk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük 1-2 órát.
A hűtőből kivéve 20 percet várjunk a nyújtásával, majd alapos alálisztezés után 3 mm vastagra nyújtjuk. A kosárka formánknál 1- 1,5 cm-rel nagyobb kiszúróval kiszúrjuk és a formákba nyomkodjuk oly módon, hogy a formára helyezve a tésztát egy másik lisztbe mártott formával belenyomjuk. Tepsibe rakjuk és előzetesen megmosott szárazbabbal töltjük a tésztát (hogy ne emelkedjen meg) és 160°c-on 15 percig sütjük. Kihűlés után, óvatosan kiszedjük a babot és kivesszük a formákból a kész kosárkákat. Ha később használjuk fel, dobozban lezárva egy hétig eltartható.

A töltelék hozzávalóit botmixerrel kikeverjük, a kosárkákba töltjük és 160°c-os sütőben, 6-8 perc alatt készre sütjük.

Az öntet hozzávalóiból a citromlét az olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a zöldségcentrifugával kinyert sárgarépalét, majd ízesítjük.

Tálaláskor a salátaleveleket kevés olivaolajjal átforgatjuk, a tányér közepére tesszük, köré a töltött kosárkákat és az öntetett. Pár csepp beforralt balzsamecettel díszítjük.

A quiche változatainak csak a fantáziánk szab határt. Az általunk próbáltakból néhány ötletadó:

Kakukkfüves nyúlraguval töltve, marinált spárgasalátával (hosszában nagyon vékonyra szeletelt nyers fehér és zöld spárga, csipet só, bors, porcukor, citromlé és olivaolaj).......

Quiche lorraine- húsos szalonnával, tejszínnel, tojássárgájával....

Hagymaraguval (hosszan párolt, karamellizált hagymával), érett reszelt kecskesajttal,tejszínnel, tojássárgájával......

Kéksajtos-brokkolis, erdeigombás, stb..........

Fodor Sándor Chef
http://malacfulszoveg.blogspot.com/