2018. március 29., csütörtök

Céklás-feketeribizlis étcsokoládé mousse (tányérdesszert)


mandulás jaconde:                

tojásfehérje                            100 g
cukor                                        20 g
mandulaliszt                           150 g
porcukor                                 130 g
tojás 4 db                               200 g
olvasztott vaj                            30 g
kakaó                                        20 g
A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, az egész tojásokat simára keverjük a porcukorral és a mandulaliszttel, majd hozzákeverjük a fehérjehabhoz és lazán belekeverjük a szitált kakaót és az olvasztott vajat. Csomómentesre, simára keverjük, majd szilikonos sütőpapírra lapot kenünk és sütjük; 170°c, 7-8 perc, világosbarnára. Sütés után karikával, kiszúróval méretre szúrjuk.

étcsokoládé mousse:
Tej                                          100 g  
Tejszín                                    100 g
Étcsokoládé                            300 g
Tejszínhab                              200 g
Zselatin (oldott)                       20 g
                                              2 g

A tejet és tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd desszert formába a piskótalap tetejére töltjük és fagyasszuk.

cookies (csokis keksz):           
gluténmentes liszt                  25 g
mandula liszt                          25 g
vaj                                          30 g
cukor                                      30 g
barnacukor                             20 g
tojás                                       10 g
kakaó                                      10 g
szódabikarbóna                        1 g
                                               1 g
A hozzávalókat  gyors gyúrással, tésztává gyúrjuk, majd hűtőben dermesztjük. 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és sütjük; 160°c, 15 perc. A kihűlt kekszet apró darabokra tőrjük.

feketeribizli  coulis (lekvár, zselé):                          
feketeribizli                            200 g
cukor                                        40 g
pektin                                       10 g
zselatin(oldott)                         20 g
A feketeribizlit felforraljuk, leturmixoljuk majd belekeverjük a cukorral elkevert pektint és oldódás után az olvasztott zselatint. Szitán áttörjük! Miután kihűlt nyomózsákba helyezzük!


Sült cékla
1 db nagyobb alaposan megmosott céklát alufóliába csomagolunk és sütőben megsütjük! (ha pálcikával megszúrjuk, könnyedén belecsúszik) Ha kihűlt, megpucoljuk, és apró egyforma kockákra vágjuk!


Összeállítjuk a tányér desszertünket; A csokoládé mousse-t a tányér közepére helyezzük, körbe szórjuk a cékla kockákkal, a nyomózsákból a desszertre és mellé nyomjuk félgömb formára a feketeribizli coulis-t, és köré szórjuk a csoki morzsát!