2011. március 4., péntek

Mária Terézia és Grassalkovich Antal torták

A két tortakülönlegesség megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során áttanulmányoztuk a barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a XVIII. század receptúráit, íz-világát, valamint a királynő és az egykori főúr kedvenc édességeit. Az előzetes tájékozódás során meghatároztuk a kor jellemzően használt és kedvelt alapanyagait, íz-jegyeit, íz-világát. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg a két torta. Természetesen igyekeztünk modern tortákat alkotni, amelyek megfelelnek a mai kor elvárásainak is, de hűen tükrözik a barokk kor stílus és íz-jegyeit is és valamilyen formában kapcsolódnak a királynőhöz és a főúrhoz.

Mária Terézia kedvelte a Tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás,mézes, fűszeres süteményeket. Ezek alapján a kiinduló alapanyagaink a Tokaji Sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a csokoládé, a mazsola, és különböző (mézes tészta) fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamon, szegfűbors, koriander, édeskömény, bors voltak. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát:


Csokoládés-mandulás jaconde piskóta
Muscat lunel (sárgamuskotály) mousse
Mandulás sablée (linzer)
Étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával

A lágy, muskotályos borhab, a fűszeres gyümölcs kavalkád és a finoman hangolt mandula és csokoládé íz, egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk íz-világot.




Grassalkovich Antalnak jelentős méretű szilva birtokai voltak Nagygombos környékén. A Gróf úr kedvelte a szilvát, a mandulát, a csokoládét, a mézes-fűszeres tésztákat. Ezek alapján a kiinduló alapanyagaink a szilva, csokoládé, mandula, dió, marcipán, csokoládé, méz, és az előbb már felsorolt mézes sütemény fűszerek voltak. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát:





Mézes lap
Szilva mousse (hab)
Diós-csokoládés keksz
Házi szilvalekvár
Marcipán, mandula
Étcsokoládé ganache (tejszín+ csokoládé)


A többtónusú gyümölcs, a markánsabb csokoládé és mandula, illetve a fűszeres-mézes ízek, többszólamú, férfiasabb és „barokkosan” összetett íz-élményt nyújtanak.

A tortakreációkat az elmúlt hónapban folyamatosan teszteltük, s azoknak az összeállítását, receptjét a cukrászda törzsvendégeinek véleménye alapján véglegesítettük. Reméljük kóstolás közben felidéződik majd a barokk íz-világ! :-)
A torták a bemutatót követően egy ideig csak, a Solier Cukrászdában lesznek kaphatók, ugyanis egyedül mi kaptuk meg a forgalmazás és a névhasználat jogát, a termékek levédése pedig garanciát nyújt majd arra, hogy a későbbiekben mindenhol ugyanazt a minőséget, ugyanazt az összeállítású terméket kapják a fogyasztók!

A jelen kor (megújulásra váró) cukrászatának véleményünk szerint, hasonlóképen a múltból kell merítkeznie,  és a jót megtartva a kor elvárásainak megfelelő modern süteményeket alkotnia. Mi is erre törekszünk!
(sol)

2011. március 1., kedd

Római konyhaművészet

Római lakoma
Február 18-án ételkóstolással egybekötött bemutatót tartott Chef-ünk a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban, Ullrich Balázs, latin-történelem szakos tanár felkérésére.


Az ételeket - eredeti receptek alapján - Chef-ünk, Fodor Sándor  és Fiel Attila szakács kollégánk készítették el a gimnázium latin nyelvet tanuló diákjainak közreműködésével.


Sanyit külön tisztelet illeti, hogy a napi munka  és a Czifray -versenykurzus döntőjére való felkészülés mellett, még ezt is bevállalta és magas színvonalon le is bonyolította!


Következzék a beszámoló képekben, rövid szöveggel:

körtefelfújt
Körtefelfújt:
- méz
- édes bor (tokaji aszú)
- őrölt római kömény
- fekete bors
- garum (halszósz)










csirke Fronto-módra

Csirke Fronto-módra:
- csirke
- garum
- kapor
- póréhagyma
- borsikafű
- koriander
- bors
- édes must




 
őszi-téli zöldség bőségtál
Töltött tök:
- bors, lestyán, római kömény
- szurokfű, vöröshagyma, garum

Cékla:
- póréhagyma, koriander, mazsola
- római kömény, ecet, garum

Gesztenyés lencse:
- bors, római kömény, menta
- koriandermag, csombor, ecet, méz
- szódabikarbóna


répa "saláta"


Répa "saláta":
- koriander, vöröshagyma, bors
- római kömény, redukált édes bor












mézes-diós datolya
 Mézes-diós datolya:
- méz, dió, fenyőmag, bors















megrohanták Sanyit

érdeklődő fiatalok

tálalás

készül az utánpótlás.....

....de nem lehetett eleget készíteni......

....ahogy elkészült, el is fogyott.

végső roham

2011. február 28., hétfő

Barokk Év Gödöllőn -Torta bemutató

2011 Március 5.-én a Városi Múzeumban, a Gödöllői Barokk Év megnyitó ünnepségén és ezzel egy időben a Solier Caféban bemutatjuk, az évforduló tiszteletére készített, Mária Terézia és Grassalkovich Antal tortákat.

A két tortakülönlegesség megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során áttanulmányoztuk a XVIII. század receptúráit, íz-világát, felhasznált alapanyagait, valamint a királynő és az egykori főúr kedvenc édességeit és ezek után a mai kor elvárásainak megfelelő, de a barokk kor íz-világát idéző, modern tortákat alkottunk.
A Mária Terézia és a Grassalkovich Antal torták országos, de mondhatni európai bemutatójára és kóstolójára a szakmai sajtó jelenlétében kerül sor, március 5.-én.
A torták a bemutatót követően egy ideig csak, a Solier Cukrászdában lesznek kaphatók!

A Mária Terézia és a Grassalkovich Antal torták bemutatása:

Mária Terézia torta:
Csokoládés-mandulás jaconde piskóta
Muscat lunel (sárgamuskotály) mousse
Mandulás sablée (linzer)
Étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával
A lágy, muskotályos borhab, a fűszeres gyümölcs kavalkád és a finoman hangolt mandula és csokoládé íz, egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk íz-világot.

Grassalkovich Antal torta:
Mézes lap
Szilva mousse
Diós-csokoládés keksz
Házi szilvalekvár
Marcipán, mandula
Étcsokoládé ganache
A többtónusú gyümölcs, a markánsabb csokoládé és mandula, illetve a fűszeres-mézes ízek, többszólamú, férfiasabb és „barokkosan” összetett íz-élményt nyújtanak.
(sol)