2015. július 2., csütörtök

Blanquette de veau (francia borjúragu)

Borjú lapocka 0,80
Sárgarépa 0,15
Fehérrépa 0,15
Zeller 0,10
Csiperkegomba 0,15
Vöröshagyma 0,15
Póréhagyma 0,10
Fokhagyma 0,02
Petrezselyem zöld 1 csokor
Borsikafű 1 csokor
Kakukkfű 1 csokor
Szegfűszeg 5-6 szem
Fehérbor 1 dl
Vaj 0,05
Liszt 0,05
Tojás 2 db
Tejszín 2dl
Megtisztítjuk a lapockát majd kb. 4 cm-es kockákra vágjuk. Marha alaplében feltesszük főni a zöldségekkel és a fűszerekkel együtt, ha megfőtt a hús leszűrjük majd világos vajas rántást készítünk a rántásba beletesszük a póréhagymát aztán lassan sűrű kevergetés mellett hozzá öntjük a leszűrt húslevest és fehérbort. Hozzá öntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt. Ezzel már nem szabad forralni, mert kicsapódik a tojás, ha elkészültünk bele tesszük a mártásba a húst és a felszeletelt sárgarépát,gombát.

Indiai padlizsánkrém - Baingan Bhartá

Hozzávalók 6-8 személyre
•    2-3 padlizsán (kb. 1 kiló)
•    2 fej hagyma
•    2 centi friss gyömbér
•    1-2 zöld csilipaprika
•    1 kiskanál római kömény
•    1 kiskanál kurkuma
•    1 kiskanál piros csili
•    1 evőkanál őrölt koriander
•    ízlés szerint korianderlevél vagy petrezselyemzöld
A padlizsánt megmossuk, a héját pár helyen villával megszúrkáljuk, és sütőben közepes lángon puhára sütjük - amíg kissé összeesik, és a héja megfeketedik (kb. 45 perc). A megsült padlizsánt félre tesszük hűlni, amíg kényelmesen meg tudjuk fogni.
Meghámozzuk a padlizsánokat. Az én tapasztalatom szerint könnyebb félbevágni, és kanállal kikaparni a húsát, mint lehántani a szakadozó sült héjat. Serpenyőben egy kis olajon megpirítjuk a durvára vágott hagymát, majd 1-2 perc után hozzáadjuk a többi nyers fűszert és a római köményt. Még 2-3 perc múlva beleszórjuk a maradék fűszereket, és hozzátesszük a padlizsánt. További 5-6 percen át főzzük így, aztán levesszük a tűzről, meghintjöük zöldfűszerrel, és tálalható. Az indiai padlizsánkrémet általában forrón eszik, de hidegen is fogyasztható.

Meggyes sajttorta

Még az utolsó kései meggyeknek kiváló helyet találtunk. Sajttortába rejtettük Őket!
A sajttorta nagy kedvenc, mindig az éppen aktuális, szezonális gyümölccsel készítjük......
Egyszerű, gyors és nagyon fiiiinom. Ha van is titka, az talán csak a sütésben rejlik(feltételezve a jó receptet)
Tehát íme egy alternatíva;

16 szeletes torta:

Morzsatészta:
Édes morzsa: 0,20
Vaj: 0,10
Cukor: 0,08
Dió: 0,08
Fahéj: 0,001
Gyömbér:0,001
Őrölt kardamom: hangyányi

Sajttöltelék:
Philadelphia krémsajt: 0,60
Gorgonzola dolce: 0,04
Tejföl: 0,40
Cukor: 0,25
Tojás: 0,20 (4 db)
Keményítő: 0,04
Vanília paszta: 0,01

Meggy: 0,30



Az édesmorzsát elkeverjük az olvasztott vajjal, dióval, cukorral és a fűszerekkel és egy zsírpapírra helyezett karika aljába nyomkodjuk. A sajttöltelékhez a hozzávalókat összemérjük és magas fordulaton simára keverjük. A meggyet elosztjuk a morzsatésztán, majd ráöntjük a sajttölteléket és 130°c-on(!) 1,5 óra alatt megsütjük. Fontos az alacsony hőfok, hogy ne durranjon szét és szép világos maradjon a teteje, miközben a közepe is "elkészül". A sütési időt ki kell tapasztalni, akkor jó, ha a közepe is lágyan rugalmas. Ha félig kihűlt kivágjuk a karikából, majd ha teljesen kihűlt szeleteljük és meggyszemekkel díszítjük... (sol).

Málnafagyi

A gyümölcs fagyi összetevői:
A Gyümölcs (friss, fagyasztott, velő),
a Folyadék ( jelen esetben ez a víz, minél lágyabb annál jobb)
a Cukrok 25-30% (szacharóz (répa), dextróz (szőlő), fruktóz (gyümölcs), glükóz szirup.. ) a cukornak fontos szerepe van a szabad víz megkötésében. Alapvetően befolyásolja a fagyi krémességét
a Zsírok , melyek a gyümölcs fagyikban csak elenyésző százalékban vannak jelen, amennyit a gyümölcsök tartalmaznak,
az Állomány javítók, melyek a szabad vizet megkötik, hogy sima, krémes legyen a fagyink. (szentjánoskenyérmagliszt, xantán, pektin, rost, stb, ezek természetes anyagok, nem kell megijedni.)
az Ízesítők, ( fűszerek, fűszer kivonatok, citromsav, stb)
a Fehérjék viszonylag kis százalékban, amennyi a gyümölcsökben megtalálható, pótolható, kiegészíthető esetleg tojásfehérje porral
a Rostok , gyümölcs és zöldség rostok, nagyon fontos szerepük van a fagylalt állagának, levegő felvevő képességének, krémességének befolyásolásában,
és a Levegő, ez az egyik legfontosabb összetevő, ez teszi különlegesen élvezetessé a fagyit)
A fagylalt állagát (fagyás pontját, jégkristályszerkezetét, krémességét) és minőségét, alapvetően a folyadékok, és a szárazanyagok(cukrok, kötőanyagok, rostok, zsírok, fehérjék ) aránya és azok minősége határozza meg.

Málna fagyi:
Málna: 1,5,- (vagy bármely gyümölcs)
Víz (meleg): 1,5,-
Cukor: 0,75
Dextróz: 0,05
Fruktóz: 0,05
Glukózszirup: 0,05
Xantán: 0,02
Szentjánoskenyérmagliszt: 0,01
Citromsav: 0,015
A glükózt feloldjuk a forró vízben, majd a cukrokat, a kötőanyagokat és a citromsavat összekeverjük és ezt a keveréket állandó keverés mellett hozzáadjuk a vízhez.
Hozzáadjuk a málnát is és rúdmixerrel simára, csomó mentesre turmixoljuk, majd hűtőben, 5°c -on pihentetjük 12-24 óráig. A gyümölcs fagyiknál is nagyon fontos a pihentetés, hogy a kötőanyagok, rostok megduzzadjanak, megkössék a szabad vizet, ezáltal krémesebb, simább textúrát érhetünk el.
A lepihent fagylalt keveréket újra átturmixoljuk és fagylalt gépben lefagyasztjuk.
A fagyi gépből kiengedett fagylalt víztartalmának csak 50-70%-a fagyott meg, ezért fontos,hogy a maradék víz minél gyorsabban kristályosodjon (finom kristály szerkezet), ezért "sokkoljuk", -25- -30°c-on és csak ezután helyezzük a pultba (vagy az asztalra) (sol)

Málnaszörp és málnalekvár

Ízletes, érett málnát vásároltunk amiből a nagy szemű gurulósat lefagyasztottuk,
az ízletes, de apró szeműből (lémálna) pedig szörpöt és lekvárt főztünk.


Szörp:

Málnalé: 1,-
Víz: 0,20
Cukor: 0,60
Citromsav: 0,015


A málnát kevés víz hozzáadásával felmelegítjük és leturmixoljuk. (Tavaly nem tettünk bele vizet és bekocsonyásodott a magas pektin tartalma miatt), majd szitán átpasszírozzuk.  A visszamaradó rostot és magot a lekvárba belefőzzük. A lét lemérjük és ehhez mérjük a cukrot és a citromsavat. 90 °c-ig felmelegítjük ( nem forraljuk) és 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk (pasztörizáljuk), majd csirátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
-Meg sem vártuk, hogy kihűljön, jégkockával és szódával gyors minőség ellenőrzést tartottunk.....isteni finom lett!-




Lekvár:

Málna: 1,-
Cukor: 0,60
Pektin: 0,02

Ezt sem forraltuk sokáig, hogy megőrizze a friss ízét és színét.
Blaha Lujza tortába, málnás desszertekbe, macaronba, linzerekbe fogjuk tölteni..... (sol)

Vaníliás-homoktövises mille feuille, őszibarackkal

Vajas tészta
Alap tészta(forteig)
Vaj 0,02
Liszt 0,20
Só 0,004
Ecet 10% 0,004
Víz 0,12 (vagy tejsavó, akkor nem kell az ecet)

Vajas rész
Vaj 0,20
Liszt 0,02

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.

Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre pihenni. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

Miután a tésztánk lepihent, 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, 3*8 cm téglalapokra vágjuk.

Vanília krém:
tej 1,-
kukoricakeményítő 0,06
tojássárgája 0,20
cukor 0,20
vanília 1 rúd
só 0,02

zselatin 0,01
tejszínhab 0,70
Kevés tejjel simára keverjük a tojássárgáját és a keményítőt és a maradék tejet felforraljuk a félbevágott vanília rúddal, majd állandó keverés mellet hozzáöntjük a keményítős keverékhez és besűrítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódik (bár a keményítő hatására nehezebben).
A meleg krémbe belekeverjük a cukrot, a sót és a zselatint, langyosra hűtjük és lazán belekeverjük a tejszínhabot.

Homoktövises angolkrém:
citromlé 0,20
tojás 0,20
tojássárgája 0,20
cukor 0,20
vaj 0,20
homoktövisbogyó püré (Bio Berta100%-os) 0,10
A tojást, a tojássárgát és a cukrot kikeverjük és a felforrósított citromlevet állandó keverés mellett belekeverjük, majd 84°c-ig hevítjük( ne tovább- maghőmérő!) és gyorsan visszahűtjük 60°c-ra. ekkor belekeverjük a hideg apró vajkockákat és végül a homoktövisbogyó pürét, majd simára keverjük.

Összeállítjuk a desszertünket! A leveles tészta lapok szélére félgömböket nyomunk a vaníliás krémből úgy, hogy középen maradjon egy üres rész, melyet kitöltünk a homoktövises angol krémmel, Ráhelyezzük a következő tésztalapot és megismételjük az előző műveletet a krémmel, majd az utolsó lappal lezárjuk.
Citromos pikáns őszibarack raguval és homoktövises angol krémmel tálaljuk, homoktövis bogyóval díszítjük.
Frissen tálaljuk, lehetőség szerint ne rakjuk hűtőbe, hogy a krémek lágyak, a lapok ropogósak maradjanak.
sol