2012. szeptember 7., péntek

Rákóczi túrós

 A Rákóczi túróst süthetjük egészben is, de elkészíthetjük adagonként is!
linzer tészta:kg
liszt 0,30
vaj 0,20
porcukor 0,10
tojássárgája 0,04
vaníliás cukor 0,01
citromhéjreszelék 0,01
só 0,005

A tészta összetevőiből gyors gyúrással linzertésztát gyúrunk, a szoba hőmérsékletű vajat simára morzsoljuk a liszttel, majd gyors, határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet és a többi alapanyagot. – Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég" szétesik a tészta, majd hűtőbe tesszük, és 3-4 órát pihentetjük.4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű kerek kiszúróval kerek lapokat formázunk vagy, ha egészben szeretnék elkészíteni akkor egy 40*60 cm linzer lapot helyezünk a sütőlemezre, majd 170°c-on 10-12 perc alatt halványsárga színűre sütjük. Miután kisült, baracklekvárral megkenjük és ráhelyezünk a fémkeretet vagy a kerek linzerlapokra a desszertkarikát.

túrótöltelék:
túró 0,50
búzadara 0,05
cukor 0,15
vaníliás cukor 0,01
citromhéj reszelék 0,01
mazsola 0,03

A túrótölteléket összekeverjük, majd a linzerlapo(ko)n elosztjuk és 160 °c-on 8-10 percig sütjük.

tojáshab:
tojásfehérje 0,20
cukor 0,20

A tojásfehérjét és a cukrot összekeverjük és állandó keverés mellett 50°c-ra melegítjük, majd kihűlésig habbá verjük. Csillagcsöves nyomózsákból a túrótöltelékre formázzuk vagy a sütőkeretben kenőkés segítségével elkenjük és a tetejét borzoljuk vagy fésűs kártyával díszítjük, majd porcukorral meghintjük. 150°c-os sütőben, kitámasztott sütőajtónál, 5-10 perc alatt kérgesítjük. Tetejét, ízlés szerint, baracklekvárral díszíthetjük!