2016. június 21., kedd

Kukorica krémleves

50dkg morzsolt kukorica
20dkg burgonya
1l  tyúkhús alaplé
2dl tejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
friss koriander levél
római kömény
só, fehérbors
0.5dl étolaj
Elkészítés:
Apróra vágjuk  a vöröshagymát és a fokhagymát. kevés olajon megfuttatjuk hozzá adjuk a kukoricát ,az alaplevet és a kockára vágott burgonyát sózzuk, borsozzuk. A kukoricát puhára főzzük majd hozzá adjuk a friss koriander leveleket a római köményt és a tejszínt. Az egészet össze turmixoljuk  aztán átszűrjük vissza tesszük a tűzhelyre és felforraljuk , ha sárgábbra szeretnék, adhatunk hozzá egy kevés sáfrányt is. Hidegen is tálalhatjuk, pattogatott kukoricával.

Nyári tésztasaláta

25dkg fusili tészta
10dkg ananász
1 kis fej római saláta
1 db kígyóuborka
1 db cukkini
1-1db piros és zöld kaliforniai paprika
5 dkg fekete oliva
4-5 db koktélparadicsom
1-2 chili paprika
10 dkg friss sajt
2 tojássárgája
3dl kukoricaolaj
tejföl
só, cayenne bors
porcukor
citromlé
mustár
édes chili szósz
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük. Az ananászt a kaliforniai paprikát  kockára vágjuk, a salátát nagyobb darabokra tépkedjük, a fekete olajbogyót szeleteljük, a chilit finomra vágjuk és a tésztához keverjük a kukoricával együtt. A tojássárgájából a mustárból és az olajból majonézt készítünk hozzá adjuk a tejfölt a porcukrot a citromlevet az édes chili szószt majd sózzuk és borsozzuk. Össze keverjük a zöldséges tésztával és tálaljuk.

Málnaszörp és lekvár.....

Berkenyén, ízletes, érett málnát vásároltunk amiből a nagy szemű gurulósat lefagyasztottuk,
az ízletes, de apró szeműből (lémálna) pedig szörpöt és lekvárt főztünk.


Szörp:

Málnalé: 1,-
Víz: 0,20
Cukor: 0,60
Citromsav: 0,015


A málnát kevés víz hozzáadásával felmelegítjük és leturmixoljuk. (Tavaly nem tettünk bele vizet és bekocsonyásodott a magas pektin tartalma miatt), majd szitán átpasszírozzuk.  A visszamaradó rostot és magot a lekvárba belefőzzük. A lét lemérjük és ehhez mérjük a cukrot és a citromsavat. 90 °c-ig felmelegítjük ( nem forraljuk) és 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk (pasztörizáljuk), majd csirátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
-Meg sem vártuk, hogy kihűljön, jégkockával és szódával gyors minőség ellenőrzést tartottunk.....isteni finom lett!-




Lekvár:

Málna: 1,-
Cukor: 0,60
Pektin: 0,02




Ezt sem forraltuk sokáig, hogy megőrizze a friss ízét és színét.
Blaha Lujza tortába, málnás desszertekbe, macaronba, linzerekbe fogjuk tölteni..... (sol)

Meggyes rétes

Tiroli meggyes rétes
A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet előszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel kezdjük!


Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07

Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01

A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.

Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj

Téglalap alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on 30-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük és porcukorral meghintjük. (sol)
A meggyről bővebben itt!


Cseresznyés pite

Hagyományos pitelinzer tésztába dugdosva készítjük a cseresznyés pitét, amit bármely más szezonálisan elérhető gyümölcsből is készíthetünk.


Cseresznyés pite - 20 szelet
Pitelinzer:

Liszt 0,30
Zsír 0,10
Vaj 0,15
Cukor 0,20
Tojás 0,20 (4 db)
Tej 0,15
Dió 0,20
Sütőpor 0,01
Só 0,005
mézesfűszer

Cseresznye 1,- Bármilyen gyümölccsel helyettesíthetjük! 
Kimérjük a szárazanyagokat, lisztet, diót, sütőport, sót és összekeverjük. A vajat és a zsírt felolvasszuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és végül a szárazanyagokat. Elkeverjük és papírra helyezett fémkeretbe, vagy kivajazott és lisztezett tepsibe,formába töltjük. Beleszórjuk a kimagozott cseresznyéket, kicsit belenyomkodjuk a tésztába és 160°c-on 40-45 percet sütjük. Kihűlés után forró lekvárral megkenjük és durva dióval megszórjuk. (sol)