2012. június 9., szombat

Pollo con chocolate- csokoládés csirke

70 dkg csirke mell
mexikói vagy azték fűszerkeverék
4-5 db chili paprika
2-3 paradicsom
1 zöld kaliforniai paprika   
1 nagyobb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
50g sótlan földimogyoró   
50g szeletelt (vagy egész) mandula
50g  szezámmag
30g aranymazsola   
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt oregano
100g étcsokoládé
2 dl csirke alaplé
só, cayenne bors
Elkészítés:
A csirke melleket felszeleteljük és bedörzsöljük  a fűszerkeverékkel majd hűtőbe tesszük. Míg pácolódik elkészítjük a mártást. A mandulát a mogyorót és a szezámmagot szárazon megpirítjuk majd turmix gépben össze őröljük. A paradicsomot leforrázzuk és le szedjük a héját, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk  és kevés olajon megpirítjuk  hozzá adjuk az össze kockázott paprikát és paradicsomot. Pár percig pároljuk majd hozzá tesszük az alaplevet a mazsolát és a mag őrleményeket. Bele tesszük a fűszereket sózzuk, borsozzuk hozzá adjuk a sütőben kicsit megpirított chiliket. Majd az egészet jó alaposan össze turmixoljuk. Vissza tesszük  a tűzhelyre és hozzá keverjük a csokoládét. A csirke melleket serpenyőben megsütjük és a csoki szósszal félig áthúzva tálaljuk.

2012. június 8., péntek

Ensalada de pasta- tészta saláta



25dkg fusili tészta
10dkg ananász
5dkg főtt morzsolt kukorica
1 kis fej római saláta
1db piros kaliforniai paprika
5 dkg fekete oliva
1-2 chili paprika
2 tojássárgája
3dl kukoricaolaj
tejföl
só, cayenne bors
porcukor
citromlé
mustár
édes chili szósz
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük. Az ananászt a kaliforniai paprikát  kockára vágjuk, a salátát nagyobb darabokra tépkedjük, a fekete olajbogyót szeleteljük, a chilit finomra vágjuk és a tésztához keverjük a kukoricával együtt. A tojássárgájából a mustárból és az olajból majonézt készítünk hozzá adjuk a tejfölt a porcukrot a citromlevet az édes chili szószt majd sózzuk és borsozzuk. Össze keverjük a zöldséges tésztával és tálaljuk.

2012. június 7., csütörtök

Gambas con cilantro- korianderes grillezett garnéla

50 dkg  rák farok
0.5 dl olíva vagy kukorica olaj
tabasco szósz
friss koriander levél
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A rák farkakat bambusz nyársra fűzzük sózzuk és kevés olajon megsütjük. Az olíva olajból a tabascoból a fokhagymából és koriander levélből elkészítjük a salsát, az összetevőket turmixoljuk és már tálalhatjuk is a rák nyársak mellé, citromkarikák kíséretében....

2012. június 6., szerda

Chili con carne

50 dkg  darált marhahús
30 dkg  vörös bab konzerv
20 dkg  morzsolt  kukorica
20 dkg piros kaliforniai paprika
40 dkg hámozott paradicsom 
 2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3db jalapeno paprika
őrölt koriander
friss koriander levél
római kömény
oregano
só, cayenne bors
0.5 dl étolaj
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzá adjuk a darált húst és ezt is lepirítjuk majd bele tehetjük a babot és a kukoricát. Kicsit át keverjük és hozzá tesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk bele tesszük a többi fűszert is. Főzzük 20 percig.  Hozzá adjuk kaliforniai paprikát és jalapenot is(bátrabbak habanero paprikát is használhatnak) . Tortilla chips-szel tálaljuk.

2012. június 5., kedd

Burrito- a csacsi

4db tortilla lap
30dkg  sertés tarja
15dkg kaliforniai paprika
15dkg cukkíni
15dkg paradicsom
1 kis fej jégsaláta
4 ek.  tejföl
1 gerezd fokhagyma
10dkg reszelt cheddar sajt
mexikói vagy azték fűszerkeverék
só, cayenne bors
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk ,  bedörzsöljük  a fűszerkeverékkel és kevés sóval, hagyjuk állni úgy fél órát, aztán  serpenyőben kevés olajon megsütjük. A hús zsírján kicsit megpirítjuk a kockára vágott paprikát, a hosszában  négybe vágott majd fél cm-es szeletekre vágott cukkínit és a szintén kockára vágott paradicsomot. Csak annyira pirítsuk a zöldségeket, hogy még roppanósak maradjanak. A húst vékony csíkokra vágjuk  és össze keverjük a zöldségekkel bele értve a felcsíkozott salátát is. A tejfölbe bele reszeljük a fokhagymát és sózzuk, borsozzuk . A zöldséges, húsos keveréket a tortillák közepére halmozzuk , megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal majd úgy tekerjük fel őket, hogy először a lapok két szemközti szélét rá hajtjuk a töltelékre(a tekerés előtt itt is célszerű kicsit megmelegíteni a tortilla lapokat). Ha meg van, sütőben vagy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. Tálalhatjuk salsával vagy zöld mole szósszal.

2012. június 4., hétfő

Enchillada

4db totilla lap
8 dkg bacon szalonna
30dkg darált sertéshús
10dkg  kukorica
10dkg vörös bab (konzerv)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30dkg hámozott kockázott paradicsom
10dkg csemege uborka
15dkg reszelt cheddar sajt
friss koriander levél
római kömény
kakukkfű
2 db jalapeno paprika
só, őrölt bors
kukorica liszt
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát  felaprítom és az össze kockázott és zsírjára sütött szalonnán meg pirítjom. Hozzá adom a darált húst ezt  is lepirítom , sózom , borsozom. Beleteszem a babot a kukoricát és a paradicsomot. Főzöm  15 percig majd hozzá adom a fűszereket az apró kockára vágott csemege uborkát és a vékonyra szeletelt jalapeno paprikákat. Megszórom kb. fél evőkanálnyi kukorica lisztel. Sűrű kevergetés mellett főzöm még pár percig. Az elkészült ragut betöltöm a kicsit megmelegített(ez azért kell, mert így könnyebb feltekerni) tortillákba,  de mielőtt feltekerném a lapokat, megszórom a ragut a reszelt sajttal. Ha készen vagyunk serpenyőben vagy sütőben minden oldalát megpirítjuk a tekercseknek. A végén még a tetejére is szórhatunk egy kevés sajtot amíg meleg hogy szépen ráolvadjon. Tálalhatjuk salsával, zöld vagy csokoládés mole szósszal.
mexikói receptjeink......