2011. május 3., kedd

Zöldspárgás rizottó, érlelt juhsajttal és sonkával

Spárga menünk egyik emblematikus étele és az egyik személyes kedvencem is egyben.
Elkészítjük a rizottó alapot:
rizs  0,70
vöröshagyma  0,05
olívaolaj  0,05
fehér bor  0,2
alaplé  1,20
Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizottó rizst és átmelegítjük. Először hozzáöntjük a bort, és folyamatos keverés közben, ahogy felveszi a folyadékot, mindig utána pótoljuk az alaplével. 80% készültségűre főzzük, majd szétterítve gyorsan kihűtjük.

zöldspárgás rizottó
rizottó alap  0,18
alaplé  0,10
vaj  0,05
érlelt juhsajt  0,03
zöldspárga 0,06
Az alaplevet felforraljuk, hozzáöntjük a rizottó alaphoz és állandó keverés mellett krémesre főzzük, majd belekeverjük a vajat és a sajtot, végül a roppanósra párolt zöldspárgát. Sült érlelt sonkával  és juhsajttal tálaljuk, medvehagyma olajjal és eperrel díszítjük. (P.B.)