liszt 0,30
vargányapor 0,03
só 0,01
tojás 3 db
A felsorolt hozzávalókból tésztát gyúrunk, amit 2 órás hűtőben történt pihentetés után kinyújtunk, és széles metéltre vágunk.
mártás:
zöldség alaplé 0,30
fehérbor 0,10
liszt 0,02
vaj 0,04
tejszín 0,10
vargányapor 0,01
Vajas
rántást készítünk és felöntjük a (száraz)fehér borral és zöldség
alaplével, hozzáadjuk a vargányaport, majd kiforraljuk és tejszínnel
dúsítjuk. Ízlés szerint gazdagíthatjuk a mártást lepirított vargányakockával is!
Kifőzzük a széles metéltet, leszűrjük és lazán
átforgatjuk a mártásban, majd a tányérra halmozzuk. Tetejére
szarvasgombát reszelünk és sonka chips-szel tálaljuk.
2016. szeptember 29., csütörtök
Narancsos-gyömbéres-chilis sütőtökkrémleves
Sütőtök 0,70
Szárnyas alaplé 1,-
Olaj 0,05
Méz 0,03
Vöröshagyma 0,05
Őrölt római kömény ½ k.k. (kávéskanál)
Curry por ½ k.k.
Reszelt friss gyömbér ½ k.k.
1/2 chili paprika
1 narancs leve
1/2 narancs héja
Szárnyas alaplé 1,-
Olaj 0,05
Méz 0,03
Vöröshagyma 0,05
Őrölt római kömény ½ k.k. (kávéskanál)
Curry por ½ k.k.
Reszelt friss gyömbér ½ k.k.
1/2 chili paprika
1 narancs leve
1/2 narancs héja
A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk és 150°c-os sütőben puhára sütjük (kb. 40 perc)
Ezalatt egy lábasban olajat melegítünk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a fűszereket, a chilit és felöntjük az alaplével. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából ,a leveshez adjuk a narancslével és narancs héjjal együtt és botmixerrel leturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor chilivel, korianderrel vagy pirított tökmaggal és pár csepp tökmagolajjal díszítjük. Érdekes íz-kísérlet még, a hidegen és melegen préselt tökmagolaj közötti különbséggel való játék.
Sol.
Ezalatt egy lábasban olajat melegítünk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a fűszereket, a chilit és felöntjük az alaplével. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából ,a leveshez adjuk a narancslével és narancs héjjal együtt és botmixerrel leturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor chilivel, korianderrel vagy pirított tökmaggal és pár csepp tökmagolajjal díszítjük. Érdekes íz-kísérlet még, a hidegen és melegen préselt tökmagolaj közötti különbséggel való játék.
Sol.
Étcsokoládé mousse, áfonya mártással és mentás kiwi raguval
Csokis
sablée:
liszt 40 dkg
vaj 38 dkg
porcukor 38 dkg
mandulaliszt 20 dkg
tojássárgája 8 dkg
vani.liás
cukor 1 dkg
só 1/2
dkg
sütőpor 1/2
dkg
kakaó 3 dkg
A
hozzávalókból gyors gyúrással egynemű tésztát gyúrunk, majd hűtőben pihentetjük
2-3 órát. 2mm vékonyra kinyújtjuk, majd simaszélű kerek kiszúróval a
desszertforma méretű kerek lapokat szúrunk.
160°c-os
sütőben 10 perc alatt kisütjük!
Fehér csoki
ganasche
fehércsoki 20 dkg
tejszín 15 dkg
A tejszínt
felforraljuk, majd a tűzről levéve, belekeverjük a fehércsokit és kis formákba
töltve fagyasszuk.
Csoki
mousse:
tej 50 dkg
tejszín 50 dkg
tojássárga 28 dkg
étcsokoládé 80 dkg
tonkabab 1/8 db
Tejet, és a
tejszínt állandó kevergetés mellett felmelegítjük a tojássárgájával 84°c-ig,
majd a tűzről levéve belekeverjük az étcsokoládét és belereszeljük a
tonkababot. A csokis sablée lapokra, desszertformába töltjük a közepébe
helyezzük a fehércsoki ganasche-t és dermesztjük.
Áfonya
mártás:
áfonya 30 dkg
befőzőcukor 12 dkg
1 citrom
leve
A gyümölcsöt
felforraljuk a befőző cukorral, hzzáadjuk a citromlevet, majd visszahütjük!
Kiwi ragu:
kiwi 20 dkg
menta 5-6 levél
Bartók Béla desszert
20 adag
Diós-vajas kalács:
liszt 20
dkg
vaj 5dkg
porcukor 2
dkg
tojássárgája 5
dkg
élesztő 1
dkg
tej 10
dkg
só 2
g
citromhéjreszelék 2 g
dió 15
dkg
vaj 10
dkg
A hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk, 2 cm vastagra nyújtjuk, majd 2 cm
átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat olvasztott vajba, majd
darált dióba forgatjuk és teflon tepsibe terítjük. ½ órát kelesztjük meleg
helyen, majd 170°c-os sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.
Áztató szirup
Víz 15
dkg
cukor 8
dkg
narancslé 8
dkg
reszelt narancshéj 5 g
rum 3
cl
Vizet a cukorral, narancslével és héjjal felforraljuk, majd ha
visszahűlt, hozzákeverjük a rumot. A kalácsokat addig áztatjuk az áztató szirupban,
amíg jól meg nem szívják magukat.
Diós-étcsokoládés streussel (morzsa)
vaj 4
dkg
cukor 1
dkg
tojás 2,5
dkg
étcsokoládé 70% 2 dkg
liszt 1,5
dkg
kakaó 22% 0,5
dkg
durva dió 0,5
dkg
A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd belekeverjük a tojássárgáját, az
olvasztott csokoládét és végül a szárazanyagokat. sütőpapírra lapnak kikenjük,
majd 170°-os sütőben 15 perc alatt kisütjük.
Ha kihűlt, nagy darabosra törjük.
Vanília mousse:
tej 15
dkg
tejszín 15
dkg
cukor 3
dkg
tojássárgája 6
dkg
vaníliarúd ½
rúd
só 1
g
tejszínhab 25
dkg
oldott zselatin 6
dkg
A tejet és a tejszínt a kikapart vaníliarúddal felforraljuk, a
tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, majd állandó keverés mellett bele öntjük
a forró tejet. Visszatéve a tűzre 80°c-ig melegítjük, majd a tűzről levéve
visszahűtjük. Ha kihűlt belekeverjük a felmelegített zselatint és a felvert
tejszínhabot.
Maracuja zselé
Maracuja püré 20
dkg
kristálycukor1. 12
dkg
almapektin 1
dkg
glükózszirup 6
dkg
kristálycukor2. 2
dkg
citromsav 6
g
A pürét a cukor1-gyel és a glükózzal felmelegítjük. A cukor 2.-t a
pektinnel összekeverjük, majd belekeverjük a kb 50°c-os püréhez és az egészet
felforraljuk és belekeverjük a citromsavat. Tálcára kiöntve visszahűtjük és
hűtőben pihentetjük.
Nektarin ragu
nektarin kockák 20
dkg
baracklé 10
dkg
cukor1 8
dkg
keményítő 1
dkg
cukor2 1
dkg
pektin 5
g
citromsav 2
g
A gyümölcsöt és a gyömölcsléta cukor1-gyel és a keményítővel elkeverjük
és felmelegítjük. A cukor 2.-t a pektinnel összekeverjük, majd belekeverjük a
kb 50°c-os gyümölcshöz és az egészet felforraljuk és belekeverjük a
citromsavat. Tálcára kiöntve visszahűtjük és hűtőben pihentetjük.
Mering:
Tojásfehérje 10
dkg
kristálycukor 10
dkg
porcukor 10
dkg
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd
belekeverjük a porcukrot is. Simacsöves nyomózsákból sütőpapírra hosszú
pálcikákat formázunk, majd 50°c-os sütőben szárítjuk, amíg el nem vállik a
papírtól.
Étcsokoládé ganache:
tejszín 4
dkg
étcsokoládé 60% 4 dkg
A tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokoládéra és simára keverjük,
majd visszahűtjük.
Cukorcsipke
Fondán 15 dkg
Glükóz 10 dkg
fehér csokoládé 10 dkg
A fondán és glükóz keverékét 150°c-ra főzzük, belekeverjük a
csokoládét. Kiöntjük egy szilpát lapra és ha kihűlt finomra őröljük. Szilikonos
papírra helyezett formára szitáljuk és 170°c-on összeolvasztjuk, ügyelve arra,
hogy ne szaladjon össze, ne legyen túl lukacsos!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)