Gyakran jutunk arra a következtetésre, hogy az egyszerű sütemények a legnagyszerűbbek.
Ezt támasztja alá az alábbi recept is.....
Almás-sütőtökös muffin 30 db
Muffin alaprecept:
Zsír 0,10
Vaj 0,10
Cukor 0,30
Tojás 0,10
Tej 0,30
Só 0,005
Liszt 0,45
Sütőpor 0,02
Fahéj 0,005
Egy citrom reszelt héja
Alma, pucolva (vagy bármilyen gyümölcs) 0,30
Sütőtök reszelve 0,30
Az almából 30 db, 15*15 mm-es kockát kivágunk és félretesszük, a maradékot apróra vágjuk, a sütőtököt lereszeljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a finomra vágott almát és a sütőtököt.
A
zsiradékokat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, sóval a
citromhéjjal és a tojással. Habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és
ezzel is simára keverjük végül hozzáadjuk a szárazanyagokat.
Nyomózsákba
töltjük és a muffin kapszlikkal bélelt formákba treszírozzuk, majd
mindegyik közepébe egy-egy alma kockát nyomunk. 170°c-os sütőben 15 perc
alatt aranybarnára sütjük.
Fahéjas porcukorral és/vagy alma chipsszel díszítjük. (sol)
2012. december 19., szerda
beigli
Diós-Mákos beigli:
pozsonyi tészta:
liszt 0,25
rétes liszt 0,05
zsír 0,12
porcukor 0,03
élesztő 0,01
tej 0,07
tojássárgája 0,02
só 0,003
vaníliás cukor,
citromhéjreszelék
Dió töltelék:
dió 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
citromhéj, van.cuk.
Mák töltelék:
mák 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
narancshéj, van.cuk.
fahéj, mézesfűszer
pozsonyi tészta:
liszt 0,25
rétes liszt 0,05
zsír 0,12
porcukor 0,03
élesztő 0,01
tej 0,07
tojássárgája 0,02
só 0,003
vaníliás cukor,
citromhéjreszelék
A
tészta összetevőiből gyors gyúrással tésztát gyúrunk, a
szobahőmérsékletű zsírt simára morzsoljuk a porcukorral, majd gyors,
határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet, a tejben felfuttatott
élesztőt és a többi alapanyagot. – Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég"
szétesik a tészta. A tésztát kettévesszük (2* 25dkg) és tenyerünkkel
erősen nyomva, sima hengerré formázzuk, majd hűtőbe tesszük, és 3-4 órát
pihentetjük. Miután lepihent 3-4 mm vékony téglalap formájúra
kinyújtjuk, szétterítünk rajta 30 dkg tölteléket úgy, hogy a tészta
szélétől egy-egy cm kimaradjon, ezeket a tésztarészeket ráhajtjuk a
töltelékre és szorosan feltekerjük a beiglit. Sütőlemezre helyezzük és
tojássárgájával megkenjük, majd hűvös helyen pihentetjük. Ha megszáradt a
tojássárgája, akkor lekenjük tojásfehérjével, megvárjuk míg megszárad a
felülete, majd 170°c-on 30 perc alatt aranybarna színűre sütjük
Dió töltelék:
dió 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
citromhéj, van.cuk.
Mák töltelék:
mák 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
narancshéj, van.cuk.
fahéj, mézesfűszer
A
cukrot a mézzel és a vízzel felforraljuk, majd a többi hozzávalóhoz
keverjük és összekeverjük a tölteléket. Pár órát, de akár egy napot is
hagyhatjuk állni, mielőtt betöltjük a beiglibe.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)