2012. december 19., szerda

Almás-sütőtökös muffin

Gyakran jutunk arra a következtetésre, hogy az egyszerű sütemények a legnagyszerűbbek.
Ezt támasztja alá az alábbi recept is.....

Almás-sütőtökös muffin 30 db

Muffin alaprecept: 
Zsír 0,10
Vaj 0,10
Cukor 0,30
Tojás 0,10
Tej 0,30
Só 0,005
Liszt 0,45
Sütőpor 0,02
Fahéj 0,005
Egy citrom reszelt héja

Alma, pucolva (vagy bármilyen gyümölcs) 0,30
Sütőtök reszelve 0,30

Az almából 30 db, 15*15 mm-es kockát kivágunk és félretesszük, a maradékot apróra vágjuk, a sütőtököt lereszeljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a finomra vágott almát és a sütőtököt.
A zsiradékokat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, sóval a citromhéjjal és a tojással. Habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és ezzel is simára keverjük végül hozzáadjuk a szárazanyagokat.
Nyomózsákba töltjük és a muffin kapszlikkal bélelt formákba treszírozzuk, majd mindegyik közepébe egy-egy alma kockát nyomunk. 170°c-os sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fahéjas porcukorral és/vagy alma chipsszel díszítjük. (sol)

beigli

Diós-Mákos beigli:
pozsonyi tészta:

liszt 0,25
rétes liszt 0,05
zsír 0,12
porcukor 0,03
élesztő 0,01
tej 0,07
tojássárgája 0,02
só 0,003
vaníliás cukor,
citromhéjreszelék
A tészta összetevőiből gyors gyúrással tésztát gyúrunk, a szobahőmérsékletű zsírt simára morzsoljuk a porcukorral, majd gyors, határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet, a tejben felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot. – Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég" szétesik a tészta. A tésztát kettévesszük (2* 25dkg) és tenyerünkkel erősen nyomva, sima hengerré formázzuk, majd hűtőbe tesszük, és 3-4 órát pihentetjük. Miután lepihent 3-4 mm vékony téglalap formájúra kinyújtjuk, szétterítünk rajta 30 dkg tölteléket úgy, hogy a tészta szélétől egy-egy cm kimaradjon, ezeket a tésztarészeket ráhajtjuk a töltelékre és szorosan feltekerjük a beiglit. Sütőlemezre helyezzük és tojássárgájával megkenjük, majd hűvös helyen pihentetjük. Ha megszáradt a tojássárgája, akkor lekenjük tojásfehérjével, megvárjuk míg megszárad a felülete, majd  170°c-on 30 perc alatt aranybarna színűre sütjük

Dió töltelék:
dió 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
citromhéj, van.cuk.

Mák töltelék:
mák 0,22
morzsa 0,05
cukor 0,15
méz 0,03
mazsola 0,02
víz 0,13
narancshéj, van.cuk.
fahéj, mézesfűszer           
A cukrot a mézzel és a vízzel felforraljuk, majd a többi hozzávalóhoz keverjük és összekeverjük a tölteléket. Pár órát, de akár egy napot is hagyhatjuk állni,  mielőtt betöltjük a beiglibe.