2009. június 27., szombat

Solier, éttermi desszertjeink...


Étlapot váltottunk,és most is törekedtem arra , hogy egységes arculat és egy koncepció érződjön rajta, most mégis a desszertek állnak a szívemhez legközelebb.A kollégák és a vendégek visszajelzéseiből is kiderül a Somlói rétes kedvenc lehet,talán sztenderd fogásunkká is válhat,de e desszert nyomában szorosan a szilvás gombóc felfújt, és a szezon szerint eperrel készült panna cotta, amit szerintem tejszín pudingként nevezve, nevével sem lógna ki a sorból.Hogy melyik a jobb név....?
Az elképzelésem az volt,hogy a magyar konyhára jellemző,vékony,zizegős rétes, a múlt században született, és népszerűvé vállt,az étlapokon sokszor megjelenő desszerttel kombinálva,kibújjon az elcsépelt képviselői közül.
A somlói galuska ízeit idéző, ropogós, arany színűre sült réteslapok közé bújtatott bajor krém alapú töltelék a vanília,dió és a legjobb csokoládénk ízével, rumos aranymazsola raguval,tejszín habbal és csokoládé szósszal vár a megismerésére


A szilvás gombóc felfújtnál a burgonyás íz megtartására figyelve
,ha nem is egy pille könnyű felfújt született, de határozottan felismerhető "felfújtassággal" bír.A tetejéről olvadva egy gombóc fahéj fagyi, pedig körülöleli az oldalát.







A panna cottát rétegezve készítem, szerintem sokat dob rajta az elnevezés szerinti "töltelék".Volt egy kísérletem amikor agar-agarral készült, egy százalékos adagolással, így az összetöltésnél a még langyos anyagok rétegezhetővé váltak,tehát dolgozni egyszerűbb volt vele, de nem adta vissza a zselatinnal készülő változat remegősségét.Sőt!/ Az Étterem és bor kalauz 2009 ítészeinek tetszését sem nyerte el./ Vissza a zselatinos változathoz!

Fodor Sándor
http://malacfulszoveg.blogspot.com/

2009. június 26., péntek

Trüffel desszert


A cookies "beépítésének" egy kiváló formája. Igazi csokoládé bomba! Ebből egyet megeszel és a csokoládé iránti igényed garantáltan kielégítésre talál.....

Cookies-Csokis keksz
Vaj: 0,80
Étcsokoládé: 0,40
Porcukor: 0,90
Tojás: 0,50
Liszt: 0,30
Olajos mag: 0,20

A vajat a porcukorral habosra keverjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét és végül a lisztet. Zsírpapírra kikenjük kb5 mm vékonyan bőségesen megszórjuk durva olajos maggal(dió, mogyoró, mandula vagy ezek keveréke) és 170°c-on 15 percig sütjük. És itt dől el minden, hogy az imádott puha omlós csokis kexet vagy egy száraz morzsalékos valamit kapunk! A cookie-t csak félig szabad megsütni!!! Amikor még lágy és remegős a közepe, éppen csak kérget kapott, akkor kell kivenni a sütőből. Még langyosan kiszúrjuk a kívánt formákat...

Trüffelkrém (ganache):
Tejszín: 1,-
Étcsokoládé: 1,-
Glükózszirup: 0,30
Só: 0,01
Vanília: 1/2 rúd

A tejszínt felforraljuk a félbe vágott és kihúzott vanília rúddal, a glükózzal és a sóval, majd ráöntjük a csokoládéra és simára keverjük. A vanília rudat eltávolítjuk.....

A desszert formákat zsírpapírra helyezzük és kibéleljük celofánnal. Rétegezve betöltjük a még langyos krémmel és cookie lapokkal-3 réteg cookies, 2 réteg krém. Kifagyasztás után, kivesszük a formákból, eltávolítjuk a celofánt, gitterrácsra helyezük és a fenmaradó megmelegített ganasche-sal áthúzzuk(leöntjük). Physalys-sal(földi cseresznye), gránátalma magokkal, ribizlivel vagy más tetszőleges módon diszítjük.....(sol)

Erdei-gyümölcsös-csokoládés desszert a'la solier junior

Ezt a desszertet az ifjú Szoljár készítette (10 éves), ezért az írás örömét is átengedtem neki.......(sol)

.....Láttam, ahogy apa készíti a desszerteket és kedvet kaptam tőle.

4 dkg eper, 4 dkg szeder, 4 dkg fekete ribizli, 2 dkg málna, 2 dkg áfonya és 5 dkg cukor. Ezt valami sűrítő izémizével leturmixoltam, beleöntöttem a tálkákba, meglocsoltam olvasztott csokoládéval. Tejszínhab tornyot nyomtam a tetejére és csokiba mártott eperrel és menta levéllel díszítettem.
Remélem tetszik.... (Szoljár Bence)

2009. június 23., kedd

Az egyszerű is nagyszerű......Cookies

A cookie, vagy maradjunk az egyszerűbb nevénél... csokis kex.
Aggasztó mennyiséget tudok belőle elnassizni, ezért mindig többet sütök, mint amennyire szükség van. Önmagában csak saját fogyasztásra használjuk valamint ebből készítjük a trüffel desszertünket illetve, a cookies fagyinkat is.

Tészta:
Vaj: 0,80
Étcsokoládé: 0,40
Porcukor: 0,90
Tojás: 0,50
Liszt: 0,30
Olajos mag: 0,20

A vajat a porcukorral habosra keverjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét és végül a lisztet. Zsírpapírra kikenjük kb5 mm vékonyan bőségesen megszórjuk durva olajos maggal(dió, mogyoró, mandula vagy ezek keveréke) és 170°c-on 15 percig sütjük. És itt dől el minden, hogy az imádott puha omlós csokis kexet vagy egy száraz morzsalékos valamit kapunk! A cookie-t csak félig szabad megsütni!!! Amikor még lágy és remegős a közepe, éppen csak kérget kapott, akkor kell kivenni a sütőből. Még langyosan kiszúrjuk belőle a kívánt formát majd magában vagy süteményekbe, fagylaltba töltve(erről később részletesen) élvezzük....(sol)