2012. augusztus 31., péntek

Puncs torta

Piskóta:
Liszt 0,36
cukor 0,24
tojás 0,60 (12 db)
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgáját felverjük a cukor egyharmad részével, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Lazán összekeverjük a két tojásos részt és a lisztet, majd 2 db szilikonos papírra helyezett karikába simítjuk a masszát és 160°c-on 30 perc alatt kisütjük.
Cukor szörp:
cukor 0,50
víz 0,50
narancs- és citromhéj 0,03
mazsola 0,05
rum 0,10
A cukrot a vízzel a citrus héjakkal és a mazsolával felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a rumot is.
Az egyik piskóta karikát félbevágjuk és lekenjük a lapokat barack ízzel. Az egyik lapot beletesszük a karikába a másik lapot félretesszük. A másik karikát kockákra szeleteljük és leöntjük a cukorsziruppal, majd a karikába tömörítjük a piskótakockákat és lefedjük a másik lekváros piskóta lappal, majd lepréseljük. 24 órát hűtőben dermesztjük, majd kivágjuk a karikából és forró baracklekvárral lekenjük és olvasztott fondánnal áthúzzuk.

2012. augusztus 29., szerda

Barackos-túrós pite

linzer tészta:
liszt 0,30
vaj 0,20
porcukor 0,10
tojássárgája 0,04
vaníliáscukor 0,01
citromhéjreszelék 0,01
só 0,005

A tészta összetevőiből gyors gyúrással linzertésztát gyúrunk, a szobahőmérsékletű vajat simára morzsoljuk a liszttel, majd gyors, határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet és a többi alapanyagot. – Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég" szétesik a tészta, majd hűtőbe tesszük, és 3-4 órát pihentetjük.4-5 mm vékonyra kinyújtjuk, sütőlemezre helyezzük, majd 170°c-on 10 perc alatt halványsárga színűre sütjük. Barackkvárral megkenjük és ráhelyezünk egy fémkeretet.

Piskóta:
liszt 0,12
cukor 0,10
tojás 0,20 (4 db)
A tojássárgáját felverjük a cukor egyharmad részével, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Lazán összekeverjük a két tojásos részt és a lisztet, majd szilikonos papírra simítjuk a masszát és 170°c-on 15 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, a piskótát a lekváros linzer lap tetejére simítjuk és fél barackokkal kirakjuk.

Túrótöltelék:
túró 0,65
cukor 0,20
tojássárgája 0,08
tejszín 0,18
búzadara 0,10
vaníliás cukor, citromhéj reszelék

tojásfehérje 0,20
cukor 0,20

A túrót összekeverjük a tejszínnel, tojássárgájával, búzadarával, ízesítőkkel és a cukorral, majd lazán belekeverjük a cukorral kemény habbá vert tojásfehérje habot. A túrós masszát elsimítjuk az előzőleg előkészített fémkeretbe. 150°c-on 40-50 perc alatt kisütjük, majd kihűlés után szeleteljük.

2012. augusztus 28., kedd

Mignon

Piskóta:
tojássárgája 0,14 (7 db)
tojásfehérje 0,21 (7 db)
cukor 0,14
liszt 0,14
A tojássárgáját felverjük a cukor egyharmad részével, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Lazán összekeverjük a két tojásos részt és a lisztet, majd szilikonos papírra lapot kenünk és 170°c-on 10 perc alatt kisütjük.
Vajkrém:
Tej 0,30
cukor 0,08
keményítő 0,03
vanília ½ rúd
só 0,003
tojás 0,05 (1db)
vaj 0,25
A tej ¾ részét a pici sóval és a vaníliarúddal felrakjuk forrni.( Ha a vanília rudat megvágjuk intenzívebb ízt kapunk.) Egy nagyobb kézi üstbe öntjük a megmaradt tejet, a keményítőt, a tojássárgáját és habverővel csomómentesre dolgozzuk. Mielőtt a tejünk kifutna, rázúdítjuk az üstben lévő keverékünkre. Addig főzzük míg vissza nem lágyul, nyúlósabbá nem válik! Visszahűtjük, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat és kihabosítjuk. Ízesíthetjük a vajkrémet gyümölccsel, kakaóval, kókusszal vagy olajos magvakkal. Három réteg piskótát összetöltünk a vajkrémmel úgy, hogy kb 3-4 cm magas legyen. Kifagyasztjuk, majd 3*3 cm négyzeteket vágunk belőle és visszarakjuk a hűtőbe. A fondánt vízgőzön megolvasztjuk, kb 50°c-ig melegítjük, majd kimártjuk benne a mignonokat. Ízesítésének megfelelően díszítjük.