2015. július 21., kedd

Levendulás sárgabarack fagyi

Kedves jó barátunk kertjében óriási levendula bokrok vannak és kértem is tőle egy jó nagy csokorral......

A mindent betöltő erős illata több recept ötletet is inspirált, melyek közül a fagyi az első.
Az én elképzelésem szerint a levendula mellé mindenképp szükség van egy kis savanykás gyümölcsre. Első blikkre rögtön a sárgabarack ugrott be, mint valami elválaszthatatlan társa a levendulának. Utóbb kiderült, hogy nem volt ez rossz elgondolás.

A levendula virágokat lehúztam a szárról és úgy használtam fel. Óvatosan kell adagolni, mert rendkívül erős aromájú.

Fagyi:
Tej 3,5 %: 1,-
Tejszín 30%: 0,10
Répacukor: 0,25
Dextróz: 0,02
Sovány tejpor: 0,02
Glükóz szirup: 0,02
Xantán: 0,004
Szentjánoskenyérmagliszt:0,006
Tojásságrája: 0,20
Vanília rúd: 2 db
Levendula virág: 0,01

Variegato:
Sárgabarack: 0,20
Cukor: 0,10
Glükóz szirup: 0,10
Citromlé: 0,05

A fagylalt alap elkészítéséhez a cukrokat összekeverjük a tejporral és a kötőanyagokkal, majd a glükózzal, a tojássárgájával, a kihúzott vaníliával és a levendula virággal egyetemben, belekeverjük a tej és tejszín keverékbe és 70°c-ig hevítjük, ezen a hőmérsékleten tartjuk 10 percig (pasztörizáljuk) , majd gyorsan visszahűtjük 5°c-ra, leszűrjük és legalább 24 óráig ezen a hőfokon pihentetjük. A pihentetés fontos és elengedhetetlen része a fagylaltalap készítésének. Tökéletesen oldódnak az összetevők, megdagadnak a kötőanyagok, megkötik a szabad vizet, így egy selymes, homogén alap jön létre.

A variegato elkészítéséhez kimagozzuk a barackot, leturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a glükóz szirupot és állandó keverés mellett felforrósítjuk (nem kell forralni), majd visszahűtjük és citromlével beállítjuk az ízét, hogy kellemes savanykás legyen.

A fagylalt alapot fagylaltgépben lefagyasztjuk és a barack variegatóval rétegezve tesszük tégelybe. Sárgabarack szeletekkel díszítjük. (sol)

Quesedilla

Elkészítés:
4db tortilla
15dkg reszelt cheddar sajt
2db paradicsom
0.5fej vöröshagyma
Cukkini, kaliforniai paprika, padlizsán, olajbogyó, aszalt paradicsom
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítom és kevés olajon megpirítom. A paradicsomokat és zöldségeket apróbb kockára  vágom és a hagymához keverem. .

Egy serpenyőbe rakom az egyik tortilla lapot rá teszem a sajt és az alapanyagok felét majd rá helyezek még egy tortilla lapot közepes lángon mindkét felét megpirítom.
Ezt megismétlem a másik két tortilla lappal is. Négybe vágom az elkészült quesedillákat és már fogyasztható is.
Guacamoléval megkenve még finomabbá tehetjük.

Guacamole- Avokádó "krém"

2 puha avokádó (érett)
1 kis fej lilahagyma   
2 gerezd fokhagyma   
1 chili paprika       
1 zöldcitrom (lime)   
1 dl tejszín       
só, őrölt bors
Elkészítés:
Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját és egy kanállal kikanalazom a húsát. Beteszem egy tálba, villával kicsit összetöröm és meglocsolom a lime levével. A hagymát felaprítom, a fokhagymát pépesre reszelem, a kimagozott chilipaprikát pedig vékonyra darabolom és hozzáadom az avokádóhoz. Ráöntöm a tejszínt, és botmixerrel pépesre keverem. Amikor kész, megsózom, borsozom és tálkába kanalazom. Frissen fogyasztandó, mert gyorsan bebarnul.

Kukorica krémleves

50dkg morzsolt kukorica
20dkg burgonya
1l  tyúkhús alaplé
2dl tejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
friss koriander levél
római kömény
só, fehérbors
0.5dl étolaj
Elkészítés:
Apróra vágjuk  a vöröshagymát és a fokhagymát. kevés olajon megfuttatjuk hozzá adjuk a kukoricát ,az alaplevet és a kockára vágott burgonyát sózzuk, borsozzuk. A kukoricát puhára főzzük majd hozzá adjuk a friss koriander leveleket a római köményt és a tejszínt. Az egészet össze turmixoljuk  aztán átszűrjük vissza tesszük a tűzhelyre és felforraljuk , ha sárgábbra szeretnék adhatunk hozzá egy kevés sáfrányt is.