2014. november 8., szombat

Gesztenye mousse, mascarponéval és gesztenyés grillázzsal


tejszín 10 dkg
étcsokoládé 2 dkg
cukor 5 dkg
rum 3 dkg
zselatin 2 lap
gesztenye püré 40 dkg
tejszínhab 25 dkg

A tejszínt felforraljuk, beletesszük a csokoládét és a cukrot és simára keverjük, majd hozzáadjuk az előzetesen beáztatott zselatin lapokat és a gesztenyemasszát és ezzel is elkeverjük, majd lazán belekeverjük a tejszínhabot és formába töltjük. kifagyasztás után gesztenye grillázzsal és mascarponéval díszítjük.

2014. november 7., péntek

Rosé őzgerinc, viola burgonyával és mogyoró vinaigrette-es zöldsalátával

víz 1liter
só 6 dkg
boróka 6 db
babérlevél 1 db
feketebors 10 szem

A vizet a fűszerekkel felforraljuk, majd kihűtjük és az őzgerinc filéket beletesszük 2 órára.
Konfitált viola burgonya
viola burgonya 30 dkg
olaj 50 dkg
rozmaring 1 ág

A félbe, negyedbe vágott burgonyákat sózzuk, majd egy lábasba rakjuk és felöntjük olajjal úgy, hogy teljesen ellepje. Hozzáadjuk a rozmaring ágat és kb. 100°c-os sütőben 30-40 perc alatt elkészítjük.
mogyorós vinaigrette:
mustár 2 dkg
fehérborecet 1 dkg
semleges ízű olaj 6 dkg
pirított mogyoró 3 dkg
A mustárt az ecettel egy habüstben összekeverjük, majd vékony sugárban hozzáöntjük az olajat (mint a majonéz készítésekor), majd hozzáadjuk a durvára tört mogyorót.
Az őzgerincet kivesszük a pácléből, szárazra töröljük, majd forró serpenyőben kérget sütünk rá és 220°c-os sütőben 4-6 perc alatt készre sütjük és 5 percig pihentetjük.
Tálaláskor a zöldsalátát a tányérra halmozzuk, meglocsoljuk az öntettel, körbe rakjuk a burgonyával és az őz szeletekkel.

2014. november 5., szerda

Vaddisznó ragus pite

vaddisznó lapocka 25 dkg
vöröshagyma 6 dkg
étolaj 4 dkg
fokhagyma 2 dkg
borókabogyó összetörve 5 db
kakukkfű 2 ág
cukkini 6 dkg
sárgarépa 5 dkg
vörösbor 10 dkg
só, bors
 
A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, a borókabogyót és a kakukkfüvet, beletesszük a kockára vágott vaddisznó húst, lepirítjuk, majd felöntjük a vörösborral és vízzel, sózzuk, borsozzuk és a pörkölthöz hasonlóan pirítva-párolva főzzük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a sárgarépát, kb 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukkinit és egyet forralunk még rajta, majd kihűtjük.
 
pite tészta:
liszt 30 dkg
vaj 15 dkg
tej 5 dkg
tojás 1 db
só, szódabikarbóna ½ - ½ m.k.
 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kibéleljük a pite formát a tésztával, majd megtöltjük a raguval és a vékonyra nyújtott tészta lap széleit megkenjük tojással, befedjük a pitét és a tészta széleket összedolgozzuk. Tetejét is megkenjük tojással, megszurkáljuk és 160°c-on 25 perc alatt készre sütjük. Vegyes zöldsalátával tálaljuk.