2010. június 12., szombat

Epres-rebarbarás tartlette, vanília fagylalttal

A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény,levele mérgező, de a levél nyeléből süteményt és kompótot főzhetünk.
Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ennek ellenőrzéséhez körmünkkel vájjunk bele a rózsaszínes szárba, és ha nedvedzeni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy friss rebarbarával van dolgunk.
Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból.
Az eperrel és a gyömbérrel nagyon jól harmonizál!
Epres-Gyömbéres Rebarbara tortácska:
(25 db)
Tészta:- pate sucrée
liszt: 0,50
vaj: 0,30
porcukor: 0,19
őrölt mandula: 0,10
tojás: 0,10
só: 0,01
vanília fél rúd

Töltelék:
rebarbara: 1,50
eper: 0,30
barna cukor: 0,20
méz: 0,05
vaj: 0,05
gyömbér(friss): 0,01
citrom: 1 db

Gyors gyúrással linzer tésztát készítettem; a szoba hőmérsékletű vajat simára kevertem a porcukorral, a tojással, a vaníliával ( fél rúd kihúzott bele) és a sóval, majd gyors, határozott gyúrással belegyúrtam a lisztet és a finomra őrölt mandulát. - Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég" szétesik a tészta.- 1 óra hűtött pihentetés után 2-3 mm vastagra nyújtottam a tésztát, sima kerek kiszúróval szaggattam és kosárka formákba simítottam. - A formákat nem szükséges kivajazni, mivel a tészta elég zsíros.- 170°c-on világos zsemle színűre sütöttem.
Amíg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. A vajon karamellizáltam a barna cukrot, hozzáadtam az epret, a rebarbarát a mézet, a reszelt gyömbért és citromhéjat,és rácsavartam a citrom levét. A rebarbara nagyon gyorsan "szöttyed" (tapasztaltuk :-) ), szóval 2-3 perc alatt, nagy lángon gyorsan át kell melegíteni, amíg egy kis levet enged a rebarbara és az eper és felolvasztja a cukrot, aztán le kell hűteni.
Ha visszahűlt a kosárkákon szépen elrendezzük a tölteléket és 180°c-on készre sütjük (kb:8-10 perc). Kihülés után vanília fagyival és eper szelettel díszitjük.
Fagyi:
Tej 3,5 %: 1,-
Tejszín 30%: 0,10
Répacukor: 0,25
Dextróz: 0,02
Sovány tejpor: 0,02
Glükóz szirup: 0,02
Xantán: 0,004
Szentjánoskenyérmagliszt:0,006
Tojásságrája: 0,20
Vanília rúd: 2 db

A fagylalt alap elkészítéséhez a cukrokat összekeverjük a tejporral és a kötőanyagokkal, majd a glükózzal, a tojássárgájával, a kihúzott vaníliával és a levendula virággal egyetemben, belekeverjük a tej és tejszín keverékbe és 70°c-ig hevítjük, ezen a hőmérsékleten tartjuk 10 percig (pasztörizáljuk) , majd gyorsan visszahűtjük 5°c-ra, leszűrjük és legalább 24 óráig ezen a hőfokon pihentetjük. A pihentetés fontos és elengedhetetlen része a fagylaltalap készítésének. Tökéletesen oldódnak az összetevők, megdagadnak a kötőanyagok, megkötik a szabad vizet, így egy selymes, homogén alap jön létre. Fagylaltgépben fagyasszuk.

Észrevételek:
- A 1,5 kg rebarbarából tisztítás után kb.1 kg marad
- Ha másnapra is tartogatjuk, akkor a kosárkákat rögtön sütés után vékonyan kenjük be forró barack lekvárral vagy tojássárgájával és hintsük meg vékonyan porcukorral, így nem fogja szétáztatni a töltelék (ha csak nem ez a cél).
-Érdemes még nyersen megkóstolni a rebarbarát,(egy hétre összehúzza a szánkat, esetleg mást is)csak azért, hogy megtapasztalhassuk azt a átalakulást, átlényegülést, amin átmegy.