2017. január 16., hétfő

Farsangi fánk

Farsangi fánk
 / kg
liszt 0,25
rétes liszt  0,25
vaj 0,075
tej  0,25
porcukor  0,10
tojássárgája  0,06 (3db)
élesztő  0,03
só  0,005
citromhéj
olaj a sütéshez

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros langyos tejben. A többi hozzávalóból és a felfuttatott élesztőből lágy tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük, pihentetjük, majd átforgatjuk (levegőztetjük) és tovább kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük és 1,5-2 cm vékonyra nyújtjuk, majd sima szélű kerek kiszúróval szaggatjuk. Lemezre helyezzük és letakarva langyos helyen kelesztjük. Közben az olajat felforrósítjuk és 180-190°c-os olajban az időközben megkelt fánkok, mindkét oldalát arany barnára sütjük. Vanília vagy csokoládé pudinggal vagy házi baracklekvárral tálaljuk.

Lengyel almás lepény

40 db
Kevert linzi tészta / kg
vaj 30 dkg
porcukor 20 dkg
tojássárgája 8 dkg (4 db)
liszt 33 dkg
keményítő 8 dkg
sütőpor 2 dkg
tej 12 dkg
mazsola 15 dkg
rum 3 dkg

alma:
alma 1,2 kg
citrom 1 db
fahéj, mézes fszk.

tojáshab:
tojásfehérje 12 dkg (4 db)
cukor 15 dkg
mandulaliszt 5 dkg
szeletelt mandula 5 dkg

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, egyenként belekeverjük a tojássárgáját, majd a tejet és a rumot és végül a szárazanyagokat. Szilikonos papírra helyezett fémkeretbe elsimítjuk. 
A meghámozott, kicsumázott szeletelt almát elkeverjük a citrom levével, reszelt héjával és a fűszerekkel, majd ráterítjük a fémkeretben lévő tésztára. 
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a mandulalisztet és rásimítjuk az almára és megszórjuk szeletelt mandulával. 170°c-on sütjük 20-25 percig. kihűlés után szeleteljük és porcukorral meghintjük.

Kelkáposzta krémleves füstölt fürjtojásos fasírttal

leves

kelkáposzta 50 dkg
vöröshagyma 5 dkg
vaj 4 dkg
fokhagyma 1 gerezd
zöldség alaplé 90 dkg
só, fehérbors

A kelkáposzta külső sötétebb leveleiből 5-6 db-ot félreteszünk a tálaláshoz. Megmossuk, metéltre vágjuk és forró sós vízben leforrázzuk.
Vajon megfutatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a maradék kelkáposztát. Pirítjuk, pároljuk, ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával, majd felöntjük az alap lével és kb. 10 perc alatt készre főzzük, majd leturmixoljuk és szűrjük.

fürjtojásos fasírt
lapocka 15 dkg
vöröshagyma 3 dkg
fokhagyma 1  gerezd
zsemlemorzsa 1 e.k.

só, bors, majoranna, pirospaprika, őrölt kömény
Fasírtmasszát készítünk a fenti alapanyagokból. Négy részre osztjuk, és egy-egy fürjtojást beleteszünk a massza közepébe, majd gombócokat formázunk belőle és tálalás előtt, forró, bő zsiradékban kisütjük.
A metéltre vágott forrázott káposztát a tányér aljára halmozzuk, rátesszük a fasírt golyót és felöntjük a levessel.

Narancsos flan


narancsos karamell:
cukor 12 dkg
víz 5 dkg
1 narancs héja és leve
krémalap
tej 5 dkg
tejszín 20 dkg
cukor 5 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 2 DB
vanília ½ rúd
narancs filé a tálaláshoz
A cukrot a vízzel felfőzzük, majd miután már a víz elforrt és a cukor karamellizálódni kezd, aranybarna színig hevítjük. Hozzáadjuk a narancslevet és héjat, majd sűrű szósz állagúra besűrítjük és leszűrjük. Négy hőálló tálkában töltve, egyenlően elosztjuk és hagyjuk kihűlni.
A krém készítéséhez a tej, a tejszín és a kihúzott vanília rúd keverékét felforraljuk és hozzákeverjük a porcukorral elkevert tojásokhoz. Az így elkészített krémalapot lehabozzuk, leszűrjük és az előkészített hőálló tálkákba, a narancsos karamellre öntjük. Vízfürdőbe tesszük és 100°c-on 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve lehűtjük, majd hűtőbe tesszük.
Tálalás:
A tányérra tesszük a narancs filéket és ráfordítjuk a tálkákból a flant. Menta levelekkel díszítjük.