2013. január 28., hétfő

Farsangi Fánk

Farsangi fánk
 / kg
liszt 0,25
rétes liszt  0,25
vaj 0,075
tej  0,25
porcukor  0,10
tojássárgája  0,06 (3db)
élesztő  0,03
só  0,005
citromhéj
olaj a sütéshez

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros langyos tejben. A többi hozzávalóból és a felfuttatott élesztőből lágy tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük, pihentetjük, majd átforgatjuk (levegőztetjük) és tovább kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük és 1,5-2 cm vékonyra nyújtjuk, majd sima szélű kerek kiszúróval szaggatjuk. Lemezre helyezzük és letakarva langyos helyen kelesztjük. Közben az olajat felforrósítjuk és 180-190°c-os olajban az időközben megkelt fánkok, mindkét oldalát arany barnára sütjük. Vanília vagy csokoládé pudinggal vagy házi baracklekvárral tálaljuk.