2012. március 9., péntek

Gödöllői Híres Hölgyek Tortabemutatója:

2012. A nők éve Gödöllőn.
A Gödöllői Barokk Év sikerét követően az idén ismét tematikus évet rendez Gödöllő városa, s ezúttal olyan hölgyeket állít a középpontba, akik jelentős szerepet töltöttek be egyrészt a város életében, másrészt a magyar történelemben és a művészeti életben. Az egész éven át tartó programsorozat, hasonlóan az előző évihez, a városi kulturális intézmények, művészeti csoportok, valamint a helyi civilszervezetek és vállalkozások összefogásával valósul meg.
A Nők Éve gasztronómiai ínyencségeket is tartogat: a Solier cukrászda jóvoltából a különlegességek kedvelői megkóstolhatják majd az újragondolt Blaha Lujza-tortát és számos, ebből az alkalomból készült tortakülönlegességet.
A tortakülönlegességek bemutatójára a Gödöllői Városi Múzeumban,  2012. március 10.-én megrendezésre kerülő, Blaha Lujza kiállítás megnyitóján,- amely a Gödöllői Tavaszi Napok nyitó rendezvénye is- kerül sor.


Gödöllői Híres Hölgyek Tortabemutatója:

Dr Gémesi György Polgármester Úr felkért minket, hogy a „Híres Hölgyek Gödöllőn - 2012 A Nők Éve” programsorozat megnyitójára, az ünnepelt Hölgyek tiszteletére készítsünk el egy- egy tortakülönlegességet.  
A tortakülönlegességek megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során áttanulmányoztuk az érintett korok sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, az érintett századok receptúráit, íz-világát, valamint az ünnepelt Hölgyek kedvenc édességeit. Az előzetes tájékozódás során meghatároztuk a korok jellemzően használt és kedvelt alapanyagait, íz-jegyeit, íz-világát. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval születek meg a torták. Természetesen igyekeztünk modern tortákat alkotni, amelyek megfelelnek a mai kor elvárásainak is, de hűen tükrözik az adott korok stílus és íz-jegyeit is és valamilyen formában kapcsolódnak a az ünnepeltekhez is.


Torta bemutató:
•    Blaha Lujza
•    Mária Valéria
•    Léda (Brüll Adél)
•    Erzsébet királynő
•    Mária Terézia


Blaha Lujza torta.
A Művésznő nagyon népszerű, mondhatnánk nagyasszony volt a maga korában
A 19. század végén több mint egy évtizedig volt Gödöllőn nyaralója Blaha Lujzának. A hagyomány szerint egy, sajnos meg nem nevezett szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére, a később a művésznő nevével elhíresült tortát. Ez a torta jelentette az inspirációt, ezt a tortát újítottunk meg!
  • mandulás linzer tészta
  • málnalekvár
  • málnamousse
  • málnás-fehércsokoládé ganasche
  • pirított mandula
A finom, enyhén mandulás ízű linzer lapokat, házi készítésű málnalekvárral és málna mousse-szal töltjük össze, málnás-fehércsokoládéval vonjuk be a tetejét és mandulával panírozzuk az oldalát.

 
Mária Valéria torta
Ferenc József és Erzsébet királyné legkisebb gyermeke gyakran utazott Magyarországra. Sok időt töltöttek Erzsébet királyné gödöllői kastélyában.
Az udvarban – később a lakosság körében – általánossá vált, hogy Mária Valériát a „magyar gyermeknek”, vagy „az egyetlennek” nevezték. A bécsi udvarban ez idő tájt az egyik kedvelt újdonság volt a Sacher torta, melyet a főhercegnő is nagyon kedvelt, illetve szerette a gesztenyés süteményeket is.. Ezen a vonalon indultunk el és a Sacher torta alapanyagait és a gesztenyét használtuk fel-

•    gesztenyés piskóta
•    sacher piskóta
•    sárgabarack mousse
•    gesztenyepüré
•    csokoládé ganasche
Puha gesztenyés piskóta lapok keretezik a pikánsan savanykás sárgabarack habot, melyek ízeit, gesztenyével és csokoládés sacherral teszünk még izgalmasabbá és összetettebbé.


Léda torta
Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak, Ady kedvesének. Léda nagyváradi, zsidó származású asszony volt, aki később Párizsban telepedett le férjével és itt ismerkedett meg Ady-val. A torta kialakításánál a zsidó hagyományokat és a század-elei Párizs könnyedségét igyekeztük egy tortában megfogalmazni, amely ellentétpár Ady és Léda kapcsolatának feszültségét is igyekszik szimbolizálni.

•    Flódni (mák, alma, dió)
o    mákos-almás-csokoládés piskóta
o    dió püré
•    Csokoládé
•    Kávé mousse
A torta alapját egy sűrűbb csokoládés-mákos-almás piskótatészta adja, amelyet könnyű diókrém, sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá.

Erzsébet királynő - Sissy torta
Ferenc József császár és magyar király (1867-1916) gyakran időzött Gödöllőn, családjaik hosszú hónapokat töltöttek a kastélyban. Különösen Erzsébet királyné (1837-1898) szerette Gödöllőt, ahol a bécsi udvartól távoli, léleképítő szabadságra talált: itt inkább otthon érezte magát, mint a Hofburgban. 2000 éjszakát töltött Magyarországon, jelentős részét a kastélyban. Szívesen lovagolt és vadászott a gödöllői erdőkben. "Gödöllői lakos vagyok" mondta, ha hosszú, magányos sétáin eltévedve útbaigazítást kért a helybéliektől, akik már életében legendákat szőttek szeretett királynéjuk köré, majd tragikus halála után az ország egyik első emlékparkját létesítették tiszteletére (Erzsébet-park). Erzsébet királyné elsők között kóstolta meg az egyik Hungaricumnak számító süteményünket, a Dobos tortát és igen kedvelte az ibolya virágával ízesített fagylaltot és parfét. Sisi kedvenc süteményei között szerepeltek az epres és kókuszos sütemények is. Az utóbbi két alapanyagot választottuk kiinduló pontnak:

•    Kókuszos kevert tészta
•    eper mousse
•    kókusz mousse
•    kókuszos macaron
•    eper zselé
A bombatorta váltakozó rétegei; eperhab, kókuszhab, kókuszos tészta, roppanós kókusz macaron és eperzselé. Nőies, könnyed ízbomba.


Mária Terézia torta
Mária Terézia kedvelte a Tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás,mézes, fűszeres süteményeket. Ezek alapján a kiinduló alapanyagaink a Tokaji sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a csokoládé, a mazsola, és különböző fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamon, szegfűbors, koriander, édeskömény, bors lettek. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát:

•    Csokoládés-mandulás jaconde piskóta
•    Muscat lunel (sárgamuskotály) mousse (hab)
•    Mandulás sablée (linzer)
•    Étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával
A lágy, muskotályos borhab, a fűszeres gyümölcs kavalkád és a finoman hangolt mandula és csokoládé íz, egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk íz-világot.