2011. szeptember 23., péntek

Tepertős-szílvás papucs

Tészta: /kg
liszt 0,50
kefír 0,45
tojás  0,05
cukor 0,02
élesztő 0,03
tepertő 0,25
só 0,015
zsír 0,10
víz 0,05
bors 0,001
paprika 0,001 

Házi szilvalekvár 1,20

Fenti összetevőkből gyúrt-élesztős tésztát készítünk, Összemérjük a szárazanyagokat, a zsírt és a tepertőt, majd az élesztőt feloldjuk hideg vízben, belekeverjük a tojást és a kefírt, hozzáadjuk a többi alapanyaghoz és begyúrjuk a tésztát. Hűtőben 4-5 órát dermesztjük, majd két szimplát hajtunk a tésztára, kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra és 6*6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek sarkait megkenjük tojással, majd átlósan a négyzetek közepére nyomjuk a szilvalekvárt és a lekvár fölött a két szembe lévő tésztacsücsköt összecsípjük. Az így kaptt papucsokat megkenjük tojással és 40-45°c-on kelesztjük, majd 170°c-on 15 perc alatt készre sütjük.

2011. szeptember 21., szerda

Gödöllői szarvasgombás krémes

Gödöllő a szarvasgomba fővárosa Magyarországon! - olvashatjuk majd pár év múlva a médiában! :p
Ezt a nem kis célt tűztük ki magunk elé, többed magunkkal karöltve! És mi máson keresztül vezethetne az út, mint a gasztronómián. Mi is hozzátesszük a magunkét és első lépésként különböző szarvasgombás ételeket és desszerteket alkotunk és veszünk fel a kínálatunkban, melyen keresztül reményeink szerint megismertethetjük a vendégeinkkel a szarvasgomba kiválóságait és erényeit!

Ács Adél a szarvasgomba szakértője és gödöllői mecénása, népszerűsítője nagyon sokat segített nekünk a feladat tökéletes megoldásában. Kiváló minőségű, Gödöllőn és környékén szedett szarvasgombákat hozott nekünk; fodros, nyári és homoki szarvasgombákat. Az utóbbinak (Terfézia- homoki szarvasgomba=Mattirolomyces terfezioides =Terfezia terfezioides) ) az is különlegessége, hogy csak Magyarországon található (Hungarian sweet truffle), tehát mondhatjuk, hogy -Hungaricum! Nagyon jól használható desszertek, pralinék ízesítésére is, mivel enyhén édeskés az íze. Szép párt alkot a mandula, fehér csokoládé, vanília, alma és a körte ízeivel. Az alábbi a kibővített, tányérdesszert változat.

Gödöllői szarvasgombás krémes

Mandulás jaconde piskóta
Mandulás sablée
Szarvasgombás mousse
Alma-körte ragu
Zöldalma fagyi
Vaníliás angolkrém
Zöldalma zselé
Alma chips