2012. május 11., péntek

Gratin dauphinois (tejszínes rakott burgonya)

burgonya 0,50
tejszín 0,20
tej 0,10
tojás 2 db

fehérbors
szerecsendió
Leszeleteljük a burgonyát 2-3 mm-esre majd egy kivajazott, morzsázott tepsibe rétegezzük. Rétegenként finoman sózzuk, borsozzuk a tetejére szerecsendiót reszelünk. Felöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínnel, alufóliával lefedjük és 1 órára 180 fokos sütőbe tesszük, majd levesszük a fóliát és addig sütjük tovább míg a nedvesség el nem párolog és a teteje szép barnára pirul.

2012. május 7., hétfő

Epres-vaníliás tartlette

Megtörve a nemzetközi kitekintést, egy kis hazai, szezonalitás.....

Paté sablée
Liszt  0,20
Mandula liszt  0,05
Vaj  0,125
Porcukor  0,125
Tojássárgája  0,06 (3 db)
só  0,005
Sütőpor  0,005
vaníliás cukor

Gyors gyúrással linzer tésztát készítünk; a szoba hőmérsékletű vajat simára morzsoljuk a liszttel, majd gyors, határozott gyúrással belegyúrjuk a lisztet a finomra őrölt mandulát és a többi alapanyagot. –
Nem szabad sokáig gyúrni, mert "leég" szétesik a tészta.- 1-2 óra hűtött pihentetés után 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, sima kerek kiszúróval szaggatjuk és kosárka formákba simítjuk és 170°c-on világos zsemle színűre sütjük. Ha meghűlt egy kicsit kivesszük a formából.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet;
Sárgakrém:
Tej 3,6%  0,15
Cukor  0,04
Tojásfehérje  0,04
Kukoricakeményítő  0,015
Vanília  1/4 rúd
Tojás sárgája  0,02 (opcionális)
Só  0,001
A tej ¾ részét a pici sóval és a vaníliarúddal felrakjuk forrni.( Ha a vanília rudat megvágjuk intenzívebb ízt kapunk.) Egy nagyobb kézi üstbe öntjük a megmaradt tejet, a keményítőt, a tojássárgáját és habverővel csomómentesre dolgozzuk. Mielőtt a tejünk kifutna, rázúdítjuk az üstben lévő keverékünkre. Addig főzzük míg vissza nem lágyul, nyúlósabbá nem válik! Mindezek közben a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, pont akkorra mire lefőztük a pépünket.( Itt kérhetünk kézi, vagy gépi segítséget! ) A felvert habot óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze, belekeverjük a főzetbe. Az egynemű krémet habzsákba töltjük, és a kosárkákra nyomjuk. Ha kihűlt eperszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.
(sol)