2012. május 25., péntek

Tomate salsa- Paradicsom salsa

3 érett paradicsom
1/2 vöröshagyma
friss koriander levél
2 chilipaprika
1 db lime
Só, bors
Elkészítés:
A meghámozott paradicsomokat és a hagymát vágjuk apró kockára  a chiliket magtalanítsuk , majd vágjuk fel pici darabokra.Egy tálban keverjük el az apróra vágott alapanyagokat, locsoljuk meg  a zöldcitrom levével, és adjuk hozzá az aprított koriandert. Tálalás előtt 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.

további mexikói receptek.......

2012. május 24., csütörtök

Spárga Royal

A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.A színe attól függ, milyen hosszan volt kitéve napfénynek. A növény, amelyet fogyasztunk, nem más, mint egy fiatal hajtás, amely a föld alatt a fény felé tör. Mihelyt az első spárga feje kibújik, a termesztő igazi versenyfutásban van az órával. Hiszen az eredetileg még fényt nem látott, húsos, gyöngyházas fehér spárga a fényen nagyon gyorsan elszíneződik: először rózsaszín, majd lila lesz. A zöld spárga különleges technikával jön létre: amikor a hajtás kibújik a földből, egy kis átlátszó műanyagfólia-alagút biztosít számára enyhe klímát. A vékonyka spárga nagyon gyorsan megnyúlik, és így megőrzi gyenge húsát, és teljes hosszában bezöldül. A spárga szedése kizárólag kézi művelet, amely nagy szakértelmet kíván. A mester könnyedén megtapogatja a földet, hogy megtalálja, hol helyezkednek el a spárgák, majd a spárgaszedő kanállal (fél-hengeralakú kés) – figyelve, hogy a növény gyökerei, amelyek a következő években még termést hoznak, meg ne sérüljenek - finoman levágja a szárakat a tőről.

Recept:
Spárga 0,15
Alaplé 0,10
Tejszín 0,10
Tojássárgája 0,10
A spárgát megtisztítjuk és a tisztításkor keletkezett spárgahéjat és a levágott spárga végeket feltesszük főni, annyi vízben, ami éppen ellepi. 30 percig főzzük, majd leszűrjük. Az így kapott spárga alaplében megfőzzük a felkarikázott spárgát és leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt , ízesítjük a sóval, cayen borssal, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és hőálló tálkákba adagoljuk. 100 °c-os sütőben, vízfürdőbe állítva 40 percig sütjük.
A kihűlt krémek tetejét salátalevelekkel díszítjük.




2012. május 21., hétfő

Tarte Tatin (francia almatorta)

A francia receptsorozat utolsó tétele.....
cukor 0,10
vaj 0,10
alma 6-8 db
dió 0,10
vajas tészta 0,15
citromlé,
Egy öntött vas serpenyőben a cukorból világos karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a vajat és a citromlét. Beletesszük a szeletelt almát és rövid ideig pároljuk. Kinyújtjuk a vajas tésztát kör alakúra és befedjük a dióval megszórt almát a tésztával, majd villával sűrűn megszurkáljuk. 180°c-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük és még melegen, tányérra kifordítjuk.
Vanília vagy diófagylalttal tálaljuk.