2016. február 23., kedd

Somlói galuska a’la Solier

piskóta            tojás            5 db
cukor            15 dkg
liszt            12 dkg
dió            5 dkg

A tojássárgáját 5 dkg cukorral habbá verjük, majd a maradék cukorral habbá verjük a tojásfehérjét is. a két habot lazán összekeverjük, majd óvatosan belekeverjük a diót és a lisztet. Sütőpapírra 5-6 mm vékony lapot kenünk és 170°c-os sütőben 15 perc alatt kisütjük. Kihűlés után kerek lapokat szaggatunk.

Étcsokoládé ganasche
étcsokoládé        20 dkg
tejszín            20 dkg

A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a csokoládét és simára keverjük

Vaníliakrém:
tej            40 dkg
tojássárgája        10 dkg
cukor            10 dkg
keményítő        2 dkg
vanília rúd        ½ rúd
só            1/2 dkg
tejszínhab        40 dkg

3 dl tejet felforralunk a vanília rúddal és a sóval, a maradék tejben elkeverjük a tojássárgáját és a

3 piskóta korongot rétegezve a krémmel összetöltünk, köré szórjuk az aranymazsolát, majd belehelyezzük a csokoládé félgömbbe és lezárjuk a gömb másik felével. Tálaláskor a forró étcsokoládé ganasche-t ráöntjük.
A desszertünket variálhatjuk úgyis, hogy étcsokoládéból készítjük el a csokoládé félgömböket és meleg vanília sodóval öntjük le.
keményítőt, majd állandó keverés mellett ráöntjük a forró tejet. A tűzre visszatéve besűrítjük, majd belekeverjük a cukrot is. Tálcára kiöntve lehűtjük a krémet. Kihűlés után simára keverjük és lazán belekeverjük a tejszínhabot!