2015. január 10., szombat

Karfiolos Panna cotta, bőrén sült pisztránggal


karfiol 30 dkg
vöröshagyma 3 dkg
vaj 4 dkg
Noilly Prat wermouth 2 cl
zöldség alaplé 2 dl
zselatin 1 dkg
tejszínhab 10 dkg
almaecet 1/2 e.k.
só, bors
Pisztráng filé 25 dkg

A vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a rózsáira szedett, majd felszeletelt karfiolt és kb. 10 percig lassan pároljuk, ügyelve rá, hogy színt ne kapjon.

Hozzáadjuk a wermouth-ot, majd felöntjük a zöldség alaplével és puhára főzzük. Hozzáadjuk a beáztatott zselatint , majd pürésítjük és szitán átnyomjuk. Ecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd jeges vízben visszahűtjük és belekeverjük a tejszínhabot. Formákba töltjük és hütőben 2-3 órát dermesztjük, majd meleg vízbe mártjuk a formát és tányérra borítjuk a panna cottát.

A pisztráng filékből csipesz segítségével eltávolítjuk a szálkákat, sózzuk, majd kukorica lisztbe mártjuk és a felesleget lerázzuk róla. Kevés forró zsiradékon 1-2 perc alatt a bőrös felén megsütjük, majd a lángról levesszük és letakarjuk egy alufóliával vagy fedővel és így a hal a maradék hőtől 1-2 perc alatt elkészül.
Tálaláskor ráhelyezzük a panna cottára és apró saláta levelekkel és balzsam ecetkrémmel díszítjük.