2015. március 27., péntek

Zöldspárgás risottó

Elkészítjük a rizottó alapot:
rizs  0,70
vöröshagyma  0,05
olívaolaj  0,05
fehér bor  0,2
alaplé  1,20
Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizottó rizst és átmelegítjük. Először hozzáöntjük a bort, és folyamatos keverés közben, ahogy felveszi a folyadékot, mindig utána pótoljuk az alaplével. 80% készültségűre főzzük, majd szétterítve gyorsan kihűtjük.

zöldspárgás rizottó
rizottó alap  0,18
alaplé  0,10
vaj  0,05
érlelt juhsajt  0,03
zöldspárga 0,06
Az alaplevet felforraljuk, hozzáöntjük a rizottó alaphoz és állandó keverés mellett krémesre főzzük, majd belekeverjük a vajat és a sajtot, végül a roppanósra párolt zöldspárgát. Sült érlelt sonkával  és juhsajttal tálaljuk, medvehagyma olajjal és eperrel díszítjük.

Medvehagymás pogácsa

•    liszt 80 dkg
•    zsír 50 dkg
•    burgonya 1,20 kg
•    élesztő 5 dkg
•    só 5 dkg
•    medvehagyma 20 dkg


A kockára vágott burgonyát megfőzzük, leöntjük róla a főzővizet és összetörjük. A kihűlt burgonyából, a finomra vágott medvehagymából és a többi összetevőből tésztát gyúrunk és hűtőszekrényben 8-10 órát pihentetjük.
Kinyújtás előtt a tésztát átforgatjuk, „hajtogatjuk”, majd 1,5 cm vékonyra kinyújtjuk, 2-3 cm átmérőjű simaszélű kiszúróval szaggatjuk, sütőlemezre helyezzük és a tetejét megkenjük tojással . 170-180°c-on 15-20 perc alatt készre sütjük. (sol)

A medvehagymáról bővebben: http://solier-green.blogspot.com/2012/03/medvehagyma.html

Thai kókusztejes csirkeleves - Tom kha gai

csirkemell vagy combfilé 30 dkg
csirkealaplé 5 dl
kókusztej 5 dl
thai citromfű (citronella) 2 szál
galanga 5 dkg
kaffir lime levél 5 levél
fokhagyma 3 gerezd
só, bors,
chili paprika 1 db
vegyes gomba 20 dkg
thai halszósz 6 dkg
2 lime leve
barna cukor 3 dkg

tálaláshoz
1 szál újhagyma karikára vágva
1 maroknyi koriander, frissen
chili karikára vágva

A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, A citromfüvet egy széles kés élével szétroppantjuk
és apróra vágjuk.
Egy lábasba öntjük a csirkehúslevest, a kókusztej felét és a húst. Hagyjuk, hogy gyöngyözve, lassú hőn forrjon, majd beletesszük a citromfüvet, a szeletekre vágott galangalt, a lime levelet és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. 10 percig hagyjuk fedő alatt főni, amíg a hús megpuhul. Közben a gombát megtisztítjuk és lapos szeletekre vágjuk, azzal is főzzük a levest még 5 percig. Ha kész, hozzáöntjük a maradék kókusztejet, egyszer felforraljuk és halszósszal, lime lével és esetleg egy pici cukorral ízesítjük, hogy kellemes, édes-savanykás íze legyen. A tányérban a leves tetejére tesszük az újhagymakarikákat, megszórjuk a korianderrel és ízlés szerint szeletelt chilivel.