2012. január 7., szombat

Narancsos krémes

 A krémesek továbbra is reneszánszukat élik, tetszik, nem tetszik még mindig a legnépszerűbb sütemények. Ennek az elvárásnak megfelelve és a szezonalitásnak is eleget téve elkészítettük a fűszeres-narancsos krémest. Ezt a krémest kivételesen nem tejjel készítjük, hanem vízzel és narancslével, mert a tej elfedi a gyümölcs ízeket, míg a víz-narancslé-narancs szörp kombóval intenzívebb, frissebb gyümölcs ízt érhetünk el. Ennek ellenére, ha krémesebb textúrát szeretnénk elérni készíthetjük tejjel is. A másik eltérés a hagyományostól a tojásfehérjepor alkalmazása, melyet mostanában előszeretettel használunk, mert a gyümölcs arányát és ennél fogva az ízét, így még inkább tudjuk fokozni.

Vajas tészta

Alap tészta(forteig)
Vaj 0,02
Liszt 0,20
Só 0,004
Ecet 10% 0,004
Víz 0,12 (vagy tejsavó, akkor nem kell az ecet)

Vajas rész
Vaj 0,20
Liszt 0,02

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.

Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

Miután a tésztánk még minimum 1 órát pihent kettéoszthatjuk és vékony lapokká formáljuk.
Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A szebbik kihűlt lapra krémes keretet helyezünk és hozzálátunk a töltelék elkészítéséhez.

Krémes 20 db
víz 0,50
narancslé 1,-
Kukoricakeményítő 0,20
Vanília 1 rúd
Tojás sárgája 0,10


Tojásfehérjepor 0,08
narancslé 0,35
narancs szörp 0,15 (jó minőségű narancs szörp!)


Az 1 l narancslevet és 2 dl vizet  a vaníliarúddal felrakjuk forrni.( Ha a vaníliarudat megvágjuk intenzívebb ízt kapunk.)Összekeverjük a narancslevet, szörpöt és tojásfehérjeport és simára keverjük. Egy nagyobb kézi üstbe öntjük a megmaradt vizet, a keményítőt, a tojássárgáját és habverővel csomómentesre dolgozzuk. Ha a narancslé felforrt, rázúdítjuk az üstben lévő keverékünkre. Addig főzzük míg vissza nem lágyul, nyúlósabbá nem válik! Mindezek közben a narancsos tojásfehérje keverékünket habbá verjük, pont akkorra mire lefőztük a pépünket.( Itt kérhetünk kézi, vagy gépi segítséget! ) A felvert habot óvatosan,hogy ne törjön nagyon össze, belekeverjük a főzetbe.

Az egynemű krémet kiborítjuk a felkeretezett lapunkra és elegyengetjük, majd a másik krémlapból készített morzsával megszórjuk, és kihűlés után 20 szeletbe vágjuk.Meghintjük fahéjas- mézes fűszeres porcukorral és tejszínhabbal, naranccsal díszítjük.