2011. december 21., szerda

CF desszert

CF desszert - Áfonya, csokoládé, dió

Néha megkérdőjelezem a saját döntésemet is, amikor egy-egy alapanyagnál, gyakran ugyanazt az elkészítési módot, technológiát választom. De mit lehet tenni, ha az a legkívánatosabb, legcélravezetőbb megoldás. Ebben az esetben is ez történt; a gyümölcs ízeit legjobban a Chiboust krém őrzi meg, emeli ki, ezért elnézést, de ezúton is a már bevált, esetleg mások számára már unalmas receptúrához nyúltam, kisebb változtatásokkal. Persze a legfontosabb szempont most is az volt, hogy tökéletes párt alkosson Németh János 2007-es Cabernet Franc-jával. Egyesek szerint ez is sikerült...:p

Csokoládés-diós keksz
Csokoládé lap
Csokoládé csipke
Áfonya Chiboust
Étcsokoládé ganasche
Aszalt áfonyás trüffel

Csokoládés-diós keksz
Vaj: 0,16
Étcsokoládé: 0,08
Porcukor: 0,18
Tojás: 0,10
Liszt: 0,06
Olajos mag: 0,04

A vajat a porcukorral habosra keverjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd az olvasztott csokoládét és végül a lisztet. Zsírpapírra kikenjük kb5 mm vékonyan bőségesen megszórjuk durva olajos maggal(dió, mogyoró, mandula vagy ezek keveréke) és 170°c-on 15 percig sütjük.  A cookie-t csak félig szabad megsütni!!! Amikor még lágy és remegős a közepe, éppen csak kérget kapott, akkor kell kivenni a sütőből. Kihűlés után 5*5 cm méretű négyzeteket vágunk.

Csokoládé lapok
A letemperált étcsokoládéból, ecset segítségével, írásvetítő fóliára 5*5 cm négyzeteket kenünk, majd dermesztjük.  

Étcsokoládés karamellcsipke
Fondán 0,06
Glükóz 0,04
Étcsokoládé 0,04 
A fondán és glükóz keverékét 150°c-ra főzzük, belekeverjük a csokoládét. Kiöntjük egy szilpát lapra és ha kihűlt finomra őröljük. Szilikonos papírra helyezett formára szitáljuk, kártya segítségével 5*5 cm-es négyzeteket formázunk és 170°c-on megolvasztjuk.

Áfonya Chiboust
áfonya 0,3
Fekete ribizli 0,2
tojásfehérjepor 0,08
cukor 0,04
tejszín 0,20
zselatin (oldott)0,04
A gyümölcsöket leturmixoljuk, elkeverjük a tojásfehérje porral és a cukorral, majd habbá verjük. Lazán belekeverjük a meleg zselatint és a tejszínhabot, majd óvatosan elkeverjük. Szögletes fém keretbe töltjük és dermesztjük,  4*4 cm-es négyzetekre vágjuk, majd rétegezzük;  csokis keksz, áfonyás krém, csokoládé lap, áfonya krém és végül a csokoládés cukor csipke.

Aszalt áfonyás trüffel- étcsokoládé ganasche
étcsokoládé 0,25
tejszín 0,20
aszalt áfonya 0,05
A tejszínt felforraljuk, ráöntjük az étcsokoládéra és simára keverjük. Ha kihűlt, nyomózsák segítségével, szilikonos papírra félgömböket formázunk, és mindegyik közepébe egy-egy aszalt áfonyát helyezzünk. Hűtőben dermesztjük, majd egy-egy félgömböt összeragasztunk, golyóvá formázzuk és kakaóbabtöret és pirított dió keverékébe forgatjuk.
A maradék ganasche-sal a tányért díszítjük.