2009. június 11., csütörtök

Cseresznyés muffin



Ez egy egyszerű, gyors recept.........

Hozzávalók 12 db
Liszt: 0,15
Vaj: 0,10
Porcukor: 0,15
Sütőpor: 0,01
Tojás: 0,10
Cseresznye: 0,35

Krém:
Tejszín:0,10
Fehér csoki: 0,10

A vajat a porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a leszitált lisztet a sütőporral. Muffin formákba, kapszliba dresszírozzuk a massza felét, majd a kimagozott cseresznyéket belenyomkodjuk (a cserkóból rakjunk félre 12 szép darabot a díszítéshez) és a maradék masszát is rányomjuk. 170°c-on 15 percig sütjük, kihűlés után a fehér csokis krémet rákenjük- a felvert tejszínhabba belekeverjük az olvasztott fehér csokit- és egy szem cserkóval díszítjük...(sol)

2009. június 9., kedd

Rózsaborsos-meggyes creme brulée

Új nap, új gyümölcs, új recept......
Szüleim kertjéből szép, friss cseresznyét és meggyet kaptam és több kipattant variáció közül ma ezt valósítottam meg.
Hozzávalók: 20db
Meggytöltelék:
Meggy: 0,50
Cukor: 0,10
Rózsabors: 20 szem
Balzsamecet: 0,02
Keményítő: 0,02

Krém:
Tejszín: 1,-
Tojássárga: 0,20
Cukor: 0,30
Keményítő: 0,05
Vanília: 1 rúd

A meggyet kimagoztam, a cukrot világosra karamellizáltam, rátettem a meggyet a rózsaborsot és nagy lángon hevítettem, amíg a meggy levet nem engedett. Kevés vízben elkevertem a keményítőt és hozzáöntöttem a meggyhez. Egyet rottyant és hozzáadtam a balzsamecetet, majd műanyagtálkákba öntöttem a tölteléket. És itt jutottunk el ahhoz az okhoz, hogy nem klasszikus recept szerint készítettem a krémet, mivel a műanyag tálka rendkívül dekoratív, de kevéssé hőálló .
Amíg a meggy kihűlt, elkészítettem a krémet. A tejszín 90%-t feltettem forrni a kihúzott vanília rúddal, a maradék tejszínben pedig elkevertem a keményítőt, a tojássárgáját és a cukrot. A forró tejszínt- miután a vanília rudat kivettem- állandó keverés mellett hozzáöntöttem a sárgájás keverékhez, majd visszaraktam a tűzre és beforraltam. Kicsit visszahűtöttem, majd a műanyag tálkákba adagoltam. Kihűlés után tejszínhabbal, menta levéllel és meggyszemmel díszítettem...(sol)

Bodza virág

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy ingerszegény lenne a környezet, hiszen tavasztól kezdve egymást érik a kiváló alapanyagok, nem is győzzük feldolgozni őket- hát még írni róluk.
Így történt, hogy lassan levirágzik a bodza és csak most írok róla. Kisebbik fiammal meglátogattuk a közelünkbe lévő erdőt és cseresznyést és igen tekintélyes mennyiségű bodza virágot gyűjtöttünk össze, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt készítsünk belőle- lett is, vagy 60 liter.
Bodza szörp:
Bodzavirág: 30-40 tányér
Víz: 6,-
Cukor: 4,-
Citrom: 10 db
Citromsav: 0,10
Menta levél: 10 db

A bodzavirágot megmostuk és a zöld száras részből minél többet eltávolítottunk, hogy kevesebb keserű anyag kerüljön a szörpbe. Megfigyeltem, hogy ha minimális zöldet hagyok rajta és lehetőség szerint, csak a virág kerül beáztatásra nem lesz kesernyés utóíze, ami ellenkező esetben előfordult. Annyi vizet öntöttünk rá, hogy bőven ellepje (recept szerinti mennyiség) és nehezékként egy nagy lapos tányérral lenyomtuk a virágokat. Ezek után két napot ázott a hűtőben elhelyezett vödrökbe. Ekkor kicsavartuk a citromokat és héjastól, levestől a vízbe öntöttük, illetve a mentaleveleket is beleraktuk, majd még két napot hagytuk ázni. leszűrtük, kinyomkodtuk és víz literenként 66,66 dkg cukrot és 1,66 dkg citromsavat kevertünk bele, majd felforraltuk és tiszta, fertőtlenített üvegekbe töltöttük.
Bodza fagyit, bodzás desszertet, bodzás creme bruleé-t és természetesen bodza italt készítünk belőle(amíg tart). És itt a megggy, a csersznye, az eper, lassan a málna, a ribizli, és még hosszan sorolhatnám....lassan minden napra jut valami újdonság.......(sol)