Berkenyén, ízletes, érett málnát vásároltunk amiből a nagy szemű gurulósat lefagyasztottuk,
az ízletes, de apró szeműből (lémálna) pedig szörpöt és lekvárt főztünk.
Szörp:
Málnalé: 1,-
Víz: 0,20
Cukor: 0,60
Citromsav: 0,015
A
málnát kevés víz hozzáadásával felmelegítjük és leturmixoljuk. (Tavaly
nem tettünk bele vizet és bekocsonyásodott a magas pektin tartalma
miatt), majd szitán átpasszírozzuk. A visszamaradó rostot és magot a
lekvárba belefőzzük. A lét lemérjük és ehhez mérjük a cukrot és a
citromsavat. 90 °c-ig felmelegítjük ( nem forraljuk) és 10 percig ezen a
hőmérsékleten tartjuk (pasztörizáljuk), majd csirátlanított üvegekbe
töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
-Meg sem vártuk, hogy kihűljön, jégkockával és szódával gyors minőség ellenőrzést tartottunk.....isteni finom lett!-
Lekvár:
Málna: 1,-
Cukor: 0,60
Pektin: 0,02
Ezt sem forraltuk sokáig, hogy megőrizze a friss ízét és színét.
Blaha Lujza tortába, málnás desszertekbe, macaronba, linzerekbe fogjuk tölteni..... (sol)
2012. június 30., szombat
2012. június 29., péntek
Meggyes rétes
Tiroli meggyes rétes
Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07
Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01
vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj
A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet előszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel zárjuk.
Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07
Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01
A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Kinyújtjuk
amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy
kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a
jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt
követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne
erőltessük meg a tésztát!
vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj
Téglalap
alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a
meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén
végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a
hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on
30-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük és porcukorral
meghintjük. (sol)
A meggyről bővebben itt!
A meggyről bővebben itt!
2012. június 28., csütörtök
Rogan Josh -kasmíri bárányragu
A szó szerinti fordítás annyit tesz, mint vörös bárány, ami a felhasznált piros chilire utal. Nevezik ezt az ételt egyszerűen bárány currynek is. Ez az étel India Kashmir tartományából származik.
Hozzávalók:
• 1 kg bárányhús kockákra vágva,
• 1/2 bögre natúr joghurt,
• 2 babérlevél,
• 8-10 szegfűbors,
• 1 tk egész bors,
• 1 darab fahéj,
• 5-6 kardamom hüvely,
• 2 tk őrölt koriander,
• 1 tk őrölt római kömény,
• 1/4 tk kurkuma,
• 2 tk garam masala,
• 3-4 szárított piros chilipaprika dúrvára törve,
• 3 gerezd fokhagyma passzírozva,
• 2 ek őrölt gyömbér,
• 4 ek olaj,
• 2 közepes vöröshagyma finomra aprítva,
• 2 bögre húsleves (kockából),
• 1 bögre víz,
• só,
• 5 ek tejszín
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük össze a joghurtot a hússal, hagyjuk állni. Ez segíti a hús puhulását.
2. Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olajat és pirítsuk meg benne az egész fűszereket (fahéj, kardamom, szegfűbors, bors, babér). Pirítsuk őket, míg el nem kezdenek sötétedni. Ekkor adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor jöhet bele a fokhagyma, pirítsuk további 1 percig, majd a por fűszerek (gyömbér, koriander, kömény, kurkuma, chili és garam masala), pirítsuk megint 1 percig.
3. Adjuk a fűszeres masszához a joghurtos húst, jól keverjük össze és forrósítsuk fel és pirítsuk mg a húst. Mikor megpirult, öntsük hozzá a levest és a vizet, majd sózzuk meg. Főzzük, míg a szósz besűrűsödik és a hús megpuhul.
4. Keverjük bele a tejszínt a szószba, majd vegyük le a tűzről. Szórjuk meg korianderzölddel, tálaljuk rizzsel és naan-nal és zöldséges főétellel.
Hozzávalók:
• 1 kg bárányhús kockákra vágva,
• 1/2 bögre natúr joghurt,
• 2 babérlevél,
• 8-10 szegfűbors,
• 1 tk egész bors,
• 1 darab fahéj,
• 5-6 kardamom hüvely,
• 2 tk őrölt koriander,
• 1 tk őrölt római kömény,
• 1/4 tk kurkuma,
• 2 tk garam masala,
• 3-4 szárított piros chilipaprika dúrvára törve,
• 3 gerezd fokhagyma passzírozva,
• 2 ek őrölt gyömbér,
• 4 ek olaj,
• 2 közepes vöröshagyma finomra aprítva,
• 2 bögre húsleves (kockából),
• 1 bögre víz,
• só,
• 5 ek tejszín
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük össze a joghurtot a hússal, hagyjuk állni. Ez segíti a hús puhulását.
2. Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olajat és pirítsuk meg benne az egész fűszereket (fahéj, kardamom, szegfűbors, bors, babér). Pirítsuk őket, míg el nem kezdenek sötétedni. Ekkor adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor jöhet bele a fokhagyma, pirítsuk további 1 percig, majd a por fűszerek (gyömbér, koriander, kömény, kurkuma, chili és garam masala), pirítsuk megint 1 percig.
3. Adjuk a fűszeres masszához a joghurtos húst, jól keverjük össze és forrósítsuk fel és pirítsuk mg a húst. Mikor megpirult, öntsük hozzá a levest és a vizet, majd sózzuk meg. Főzzük, míg a szósz besűrűsödik és a hús megpuhul.
4. Keverjük bele a tejszínt a szószba, majd vegyük le a tűzről. Szórjuk meg korianderzölddel, tálaljuk rizzsel és naan-nal és zöldséges főétellel.
2012. június 25., hétfő
Csapáti (indiai kenyér)
Hozzávalók:
150 g átszitált teljes kiőrlésű liszt,
100 g kenyér liszt bl 80
150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só,
2-3 evőkanál olvasztott vaj,
15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük, a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt felmelegítünk. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna foltosnak.
150 g átszitált teljes kiőrlésű liszt,
100 g kenyér liszt bl 80
150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só,
2-3 evőkanál olvasztott vaj,
15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük, a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt felmelegítünk. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna foltosnak.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)