2011. november 19., szombat

Croissant

liszt 0,95
vaj 0,05
cukor 0,05
tej 0,50
só0,02
élesztő 0,06
sikér 0,03

vaj 0,50


A tésztakészítését hidegen vezetjük végig. Az élesztőt elkeverjük a hideg tejben, majd az élesztős tejet, az 5 dkg puha vajat és a többi hozzávalót hozzáadjuk az átszitált liszthez és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Hűtőben 10-15 percet pihentetjük a tésztánkat és közben kinyújtjuk a vajat téglalap formára, kb 5 mm vékonyra. A vajnak keménynek, de nem törősnek kell lennie. Miután lepihent a tésztánk, lisztezett asztalon, négy irányba, négy kis fület nyújtunk a tésztára és a közepét is olyan méretűre nyújtjuk, hogy a vajlapot, be tudjuk majd csomagolni. A tésztára helyezzük a vajlapot és a négy fület középre behajtjuk úgy, hogy fedjék egymást a tésztarészek. Ezután hosszirányban kinyújtjuk kb.1 cm vékonyra és ráhajtunk egy szimpla hajtást, majd újra kinyújtjuk hosszirányba 1 cm vékonyra és ismét egy szimpla hajtást hajtunk rá. (szimpla hajtás: a tészta 1/3 részét hosszirányba felhajtjuk 2/3 részig, majd a maradék 1/3 részt ráhajtjuk)
Hűtőben pihentetjük 1-1,5 órát, majd kinyújtjuk és ismét egy szimpla hajtást hajtunk rá, majd hűtőben pihentetjük 2-3 órát. (Előző nap este elkészíthetjük másnap reggelre!)
Ha lepihent a tésztánk, lisztezett asztalon kinyújtjuk 4-5 mm vékonyra kb. 60*100 cm méretű téglalapot kapjunk. Hosszában két részre vágjuk és 12+12 db háromszöget vágunk ki belőle. A háromszögek alapjának közepére merőlegesen 4 cm-es vágásokat ejtünk, hogy a tölteléket jobban be tudjuk fedni a tésztával.
A tésztánk íz-semleges, ezért sós és édes töltelékkel is tölthetjük. Csokoládé-, dió- vagy sós, sajtos, kolbászos töltelékkel, házi lekvárokkal is. A tölteléket a háromszög alapjához helyezzük, majd az alapot a vágás mellett széthúzva ráborítjuk a töltelékre és feltekerjük a tésztát kiflinek. A háromszög csúcsa alulra kerüljön! Tojással lekenjük és ,ha sajtos töltelékkel töltöttük, akkor megszórjuk reszelt sajttal és sóval.
Sütőlemezre helyezzük és 50°c-on 20 percig kelesztjük, majd 170°c-on 15 perc alatt készre sütjük. (Ha nem akarjuk az egészet egyszerre kisütni, akkor mélyhűtőben 1-2 hétig eltárolhatjuk.) Kisülés után az édes croissantokat cukorszörppel lekenjük és a töltelékének megfelelően díszítjük.