2013. február 12., kedd

Nagymama sütije

        / kg
liszt 0,40
cukor   0,20
méz 0,05
kakaó  0,025
vaj  0,05
tojás  0,10 (2 db)
szódabikarbóna  0,01

A cukrot, a mézet, a kakaót és a vajat összekeverjük és kb. 50°c-ra melegítjük, majd levesszük a tűzről és beledolgozzuk a lisztet, a tojást és a szódabikarbónát. Ha kihűlt, bőségesen lisztezve vékony lappá nyújtjuk, sütőlemezre helyezzük és 170°c-on 10-12 perc alatt készre sütjük és még melegen négy részbe vágjuk.

Krém:
tej 1,-
keményítő 0,08
egész tojás 0,10 (2 db)
cukor 0,20
vaj  0,20
só, vanília
A tej 80%-át feltesszük melegedni a sóval és a vaníliával. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt és a tojást. Ha felforrt a tejünk, akkor állandó keverés mellett belekeverjük a keményítős keverékbe, visszatesszük a lángra és besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot és a vajat és még melegen, három rétegben betöltjük a lapok közé. Egy tálcasegítségével finoman lesúlyozzuk a betöltött süteményünket, és ha kihűlt, akkor áthúzzuk csokoládéval és felszeleteljük!
(Gergő Mester receptje)