2015. március 3., kedd

Citromos- narancsos tarte

Mandulás sablée (linzer)
liszt 12 dkg
vaj 12 dkg
porcukor 12 dkg
mandulaliszt 8 dkg
tojássárgája 6 dkg
só,

A fenti összetevőkből gyors, határozott mozdulatokkal linzertésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk és hűtőben 1-2 órát dermesztjük., majd 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk és simaszélű kerek kiszúróval kiszúrjuk és a kosárka vagy tarte formába simítjuk, majd 160 °c-on készre sütjük.

Narancsos angolkrém
citrom-narancslé 5 dkg
tojás 5 dkg
tojássárgája 5 dkg
cukor 5 dkg
vaj 5 dkg

A tojásokat és a cukrot habosra keverjük és állandó keverés mellet hozzáöntjük a felforralt citrom-narancslevet. Visszatesszük a tűzre és 84°c-ig sűrítjük, 60°c-ig visszahűtjük és belekeverjük a vajat. Simára keverjük, és nyomózsák segítségével megtöltjük a kosárkákat. Tetejét  citrom és narancs szeletekkel díszítjük vagy megszórjuk barnacukorral és rápirítjuk a tetejére.

Paella (sáfrányos-zöldséges rizs, csirkével és tenger gyümölcseivel)

olivaolaj  8 dkg
rizs 16 dkg
tengergyümölcsei mix 12 dkg
csirkecomb filé 8 dkg
vegyes zöldség 10 dkg
hagyma 10 dkg
fokhagyma 2 dkg
fűszerek 2 dkg
garnéla 8 dkg
fekete kagyló 10 dkg
húslé 40 dkg

Nagyobb vaslábasban vagy serpenyőben megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát a zöldségeket, és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a csirkedarabokat, lepirítjuk, majd felengedjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal. Csendesen (lábosban lefödve) főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd sütőbe téve csendesen főzzük, keverés nélkül, amíg a rizs is megpuhul és a leve is elpárolog. Ha közben a leve elfő, akkor pótolni kell kevés húslevessel. Az utolsó fázisban hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, kagylót, rákot és még 4-5 percig pirítva pároljuk.

további spanyol és katalán receptjeink: http://solier-izutazas.blogspot.com/

Medvehagymakrémleves- kecskesajtos-magos krutonnal

Megjelent a piacon a macihagyma, nagy örömünkre.
Medvehagyma  25 dkg
Burgonya  10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma  2 dkg
tejszín 30 dkg
víz/ alaplé 2 liter
vaj  dkg
só,bors

A finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a vajon, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és felöntjük a vízzel és alaplével. Ha a burgonya puhára főtt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a medvehagymát és leturmixoljuk, szűrjük, majd tejszínnel dúsítjuk. Kecskesajtos krutonnal tálaljuk.
 
A medvehagymásról bővebben: http://solier-green.blogspot.hu/2012/03/medvehagyma.html

(sol)

Diós "szuflé"

A szuflé elnevezés megtévesztő lehet, de a cukrászatban a tojáshabbal lazított süteményeket gyakran nevezik szuflénak - mint most, ezt!
tojássárgája 10 dkg (5 db)
cukor 15 dkg
zsír 15 dkg
liszt 15 dkg
tejföl 20 dkg
1 citrom leve és héja
lekvár 15 dkg
fehérje 15 dkg
cukor 15 dkg
dió 30 dkg
A zsírt (zsírral az igazi, de ha ellenérzések vannak a zsírral kapcsolatban, akkor lehet vajjal is) a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót és simára, csomómentesre keverjük. Egy papírba csomagolt fémkeretet a tepsire helyezünk és simára elkenjük benne a masszát, majd 170°c-on 15-20 perc alatt kisütjük. Ha egy kicsit meghűlt, akkor lekenjük baracklekvárral . A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a finomra darált diót és elsimítjuk a tésztán. 150°c-on 15 percig sütjük, majd ha meghűlt, sima szélű kerek kiszúróval félholdakat szúrunk belőle.