2018. június 18., hétfő

Blaha Lujza torta



•    mandulás linzer tészta (sablée)•    málna lekvár
•    málnás-fehércsokoládé mousse
•    pirított mandula
•    málna zselé




mandulás linzer tészta (sablée)
liszt 150 g
vaj 90 g
porcukor 30 g
mandulaliszt 60 g
tojás 30 g
kis csipet só,
szeletelt mandula a tetejét megszórni.
A fenti összetevőkből gyors, határozott mozdulatokkal linzertésztát gyúrunk,
folpackba csomagoljuk és hűtőben 1-2 órát dermesztjük.kinyújtjuk, majd a tortakarikánknál,
1-2 cm-rel kisebb, 3 db átmérőjű kerek lapot nyújtunk belőle,mert terülni fog
vékonyan lekenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával, majd 160 °c-on készre sütjük.
Rögtön a sütés után rászúrunk a tortakarikával

málna lekvár
málna 300 g
cukor 150 g
lekvárt főzünk és megkenjük a linzerlapokat


málnás-fehércsokoládé mousse
tejszín 100 g
fehércsokoládé 100 g
málna 100 g
zselatin 10 g

felvert tejszínhab 400 g

felferraaljuk a tejszín, belekeverjük a csokit, a zselatint és a málnát.
visszahűtjük és a felvert tejszínhabbal lazítjuk,
majd rétegenként összetöltjük a linzer lapokat a krémmel.


málna zselé
Víz: 0,10
Tejszín: 0,02
Cukor: 0,03
Glükóz: 0,02
Fehér csoki: 0,05
málna: 0,03
Zselatin: 0,005
Pektin: 0,003
A vizet, tejszínt, zselatint, glükózt felforraljuk, majd hozzákeverjük a cukorral elkevert pektint,
a fehér csokoládét (ez egy kis testet ad a bevonónknak) és végül a málnát.
Áthúzás előtt fel kell melegíteni és a torta tetejét bevonni.