2011. június 24., péntek

Őszibarack, mandula, méz, citrom

 A Béla és Bandi borvacsorán  a félédes muskotályt kísérte ez a desszert. Nagyon jó egyensúlyban volt a bor, a maradék cukrot kellemesen egyensúlyban tartotta a markánsabb savgerinc és így, egy száraz bort kedvelő számára is kellemes élményt nyújtott. Ezt az élményt igyekeztük aláfesteni a desszerttel. :-)

Őszibarack mousse, citrusos angolkrémmel
Levendulás-őszibarack fagylalt
Mandulás-őszibarack ragu
Mézzel karamellizált mandula
Fűszeres-mézes "piskóta"
Tejszínes karamell krém

recept hamarosan...........

2011. június 19., vasárnap

Cseresznyés-mogyorós torta

Ismét egy könnyű, házias recept, cseresznyére hangolva:

tojásfehérje 0,15
cukor 0,15
vaj 0,15
csokoládéreszelék 0,10
török mogyoró 0,10
graham liszt 0,10
tojássárgája 0,10
cseresznye 0,80

Papírba becsomagolunk egy tortakarikát. A vajat megolvasszuk, a lisztet összekeverjük a tört mogyoróval és a csokireszelékkel, a cseresznyét kimagozzuk.  A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, majd lazán belekeverjük a tojássárgáját, a szárazanyagokat és végül óvatosan a vajat. A masszát a tortakarikában elsimítjuk, majd a tetején egyenletesen elosztjuk a cserkót. 150-160°c-on 45-50 percig sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és vékonyan porcukorral meghintjük. (M.F.)