2018. január 15., hétfő

Kelkáposzta krémleves füstölt fürjtojásos fasírttal

leves

kelkáposzta 50 dkg
vöröshagyma 5 dkg
vaj 4 dkg
fokhagyma 1 gerezd
zöldség alaplé 90 dkg
só, fehérbors

A kelkáposzta külső sötétebb leveleiből 5-6 db-ot félreteszünk a tálaláshoz. Megmossuk, metéltre vágjuk és forró sós vízben leforrázzuk.
Vajon megfutatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a maradék kelkáposztát. Pirítjuk, pároljuk, ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával, majd felöntjük az alap lével és kb. 10 perc alatt készre főzzük, majd leturmixoljuk és szűrjük.

fürjtojásos fasírt
lapocka 15 dkg
vöröshagyma 3 dkg
fokhagyma 1  gerezd
zsemlemorzsa 1 e.k.

só, bors, majoranna, pirospaprika, őrölt kömény
Fasírtmasszát készítünk a fenti alapanyagokból. Négy részre osztjuk, és egy-egy fürjtojást beleteszünk a massza közepébe, majd gombócokat formázunk belőle és tálalás előtt, forró, bő zsiradékban kisütjük.
A metéltre vágott forrázott káposztát a tányér aljára halmozzuk, rátesszük a fasírt golyót és felöntjük a levessel.

Gravlax- marinált lazac filé

1 lazac filé 0,5 dl vodka
8 evőkanál cukor
7 evőkanál só
1 filter earl grey tea
1 citrom héja
kapor
A lazac filéből kihúzgáljuk a szálkákat, leszedjük a bőrét, majd bedörzsöljük a vodkával.
A maradék hozzávalókat összekeverjük és beborítjuk vele a filét, úgy, hogy mindenhol takarja!
müa.dobozba, konyharuhával letekarva legalább 24 órát marináljuk, majd lemossuk róla a marinádot,
szárazra töröljük.


Spenótos nudli, körtével


Főtt burgonya 500 g
Bl 55 liszt 150 g
petrezselyem 5 g


A burgonyát héjában , sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, majd ha langyosra hűlt, belekeverjük a lisztet
a sót és a finomra vágott petrezselymet és gyors gyúrással egyneműsítjük. Tetszés szerint nudli vagy gnocchi forámra alakítjuk.


Friss leveles spenót 250 g
tejszín 150 g
vaj 50 g
só, bors

A vajat felhevítjük, majd beletesszük a konyhakész spenótot, pároljuk 1-2 percet, majd ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk
és még néhány percig forraljuk.
Közben a nudlit lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük és forró serpenyőben vajon megpirítjuk.
A tényér aljára helyezzük a spenótot, rá helyezzük a nudlikat, majd szeletelt körtével és parmezánnal gazdagítjuk!



Narancsos-karamellás flan

narancsos karamell:
cukor 12 dkg
víz 5 dkg
1 narancs héja és leve
krémalap
tej 5 dkg
tejszín 20 dkg
cukor 5 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 2 DB
vanília ½ rúd
narancs filé a tálaláshoz
A cukrot a vízzel felfőzzük, majd miután már a víz elforrt és a cukor karamellizálódni kezd, aranybarna színig hevítjük. Hozzáadjuk a narancslevet és héjat, majd sűrű szósz állagúra besűrítjük és leszűrjük. Négy hőálló tálkában töltve, egyenlően elosztjuk és hagyjuk kihűlni.
A krém készítéséhez a tej, a tejszín és a kihúzott vanília rúd keverékét felforraljuk és hozzákeverjük a porcukorral elkevert tojásokhoz. Az így elkészített krémalapot lehabozzuk, leszűrjük és az előkészített hőálló tálkákba, a narancsos karamellre öntjük. Vízfürdőbe tesszük és 100°c-on 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve lehűtjük, majd hűtőbe tesszük.
Tálalás:
A tányérra tesszük a narancs filéket és ráfordítjuk a tálkákból a flant. Menta levelekkel díszítjük.

.Paleo Brownie és Bounty

Brownie

100 g kókuszreszelék
50 g mandulaliszt vagy szezámmagliszt
3 db tojás
90 g méz vagy eritrit-xilitol keverék
60 g cukormentes étcsokoládé vagy 35 g kakaó vagy 40 g Karobpor 
1 csipet só

a tojásokat kihabosítjuk a mézzel/édesítővel
és a sóval, majd lazán belekeverjük a szárazanyagokat és
egy zsírpapírbacsomagolt tortakarikába simítjuk.
Előmelegített sütőben 160°c-on 20 perc alatt kisütjük.

Kókuszkrém:
250 g kókuszreszelék
400 g kókusztejszín
120 g méz vagy eritrit-xilitol keverék
2 lap zselatin

a kókusztejszín felforraljuk a mézzel vagy eritrit-xilitol keverékkel,
majd feloldjuk benn a lapzselatint és elkeverjük benne a kókuszreszeléket!
A kihűlt brownie tetejére simítjuk és hűtőben dermesztjük.

Bevonó:
40 g víz
30 g méz vagy eritrit-xilitol keverék
25 g kakaópor
25 g kókuszzsír
75 g cukormentes étcsokoládé

a vizet felforraljuk a mézzel vagy eritrit-xilitol keverékkel,
majd belekeverjük a kakaóport, az olvasztott csokoládét és a kókuszzsírt.
Simára keverjük és a dermedt kókuszkrémre -vagy ha csak brownie-t csinálunk,
akkor a kihűlt brownie tetejére- simítjuk, dermesztjük, majd szeleteljük.