2017. április 6., csütörtök

Epres mille feuille

Vajas tészta- Alap tészta(forteig)
Vaj 2 dkg
Liszt 20 dkg
Só 0,4 dkg (4g)
Ecet 10% 0,4 dkg (4g)
Víz 12 dkg (vagy tejsavó, akkor nem kell az ecet)

Vajas rész
Vaj 20 dkg
Liszt 2 dkg

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.

Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre pihenni. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

Miután a tésztánk lepihent, porcukron 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, 3*8 cm téglalapokra vágjuk.

Vanília krém:
tej 1 liter
kukoricakeményítő 6 dkg
tojássárgája 20 dkg (10 db)
cukor 20 dkg
vanília 1 rúd
só 2 dkg

zselatin 1 dkg
tejszínhab 70 dkg
Kevés tejjel simára keverjük a tojássárgáját és a keményítőt és a maradék tejet felforraljuk a félbevágott vanília rúddal, majd állandó keverés mellet hozzáöntjük a keményítős keverékhez és besűrítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódik (bár a keményítő hatására nehezebben).
A meleg krémbe belekeverjük a cukrot, a sót és a zselatint, langyosra hűtjük és lazán belekeverjük a tejszínhabot.


Összeállítjuk a desszertünket! A leveles tészta lapok szélére félgömböket nyomunk a vaníliás krémből úgy, hogy közte maradjon egy-egy üres rész, melyet kitöltünk az eper szeletekkel, Ráhelyezzük a következő tésztalapot és megismételjük az előző műveletet a krémmel és a gyümölccsel, majd az utolsó lappal lezárjuk.

Frissen tálaljuk, lehetőség szerint ne rakjuk hűtőbe, hogy a krém lágy, a lapok ropogósak és a gyümölcs friss maradjanak.




Tortilla segun mercado- tojáslepény , szezonális zöldségekkel

Tojás 30 dkg (6 db)
kaliforniai paprika 5 dkg
hagyma 5 dkg
Cukkini 10 dkg
padlizsán 10 dkg
burgonya 35 dkg
só, bors.
A zöldségeket nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Kevés olívaolajon lepirítjuk a burgonyát és a hagymát és addig dinszteljük, amíg a burgonya félig megpuhul, majd ráborítjuk a többi zöldséget és tovább pároljuk-pirítjuk. Közben felverjük a tojásokat és a párolt-pirított zöldségeket belekeverjük. Teflonos serpenyőben olajat melegítünk és ráborítjuk a tojásos keveréket, majd lefedjük. Félig megsütjük, majd egy tányér segítségével megfordítjuk a tortilla-t, visszacsúsztatjuk a serpenyőbe és a másik oldalát is megsütjük. 

Töltött húsvéti kalács

Liszt  60 dkgVaj  23 dkg
Porcukor  6 dkg
tojás  10 dkg (2db)
élesztő  3 dkg
só  1 dkg
citromhéjreszelék 
tej  25 dkg (2,5 dl)


Töltelék:
durvára darált dió 10 dkg
reszelt marcipán 10 dkg
mazsola 10 dkg
apróra vágott étcsokoládé 10 dkg
citromhéjreszelék 1 citrom
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tej felében, összekeverjük a szárazanyagokat, majd a szobahőmérsékletű vajat és a tojást is hozzáadjuk és közepesen lágy tésztát gyúrunk. Langyos helyen pihentetjük, kelesztjük majd egy fél óra múlva átszellőztetjük, és újra kelesztjük. Újabb fél óra elteltével kiadagoljuk, kétfelé osztjuk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, elterítjük rajta a diós- marcipános tölteléket, szorosan feltekerjük. Süthetjük rúdban is, de papírformába vagy kuglóf formába is helyezhetjük kör alakban!
Tojással megkenjük , majd kelesztés után 160 °c-on 35-40 perc alatt készre sütjük.

Fonott kalács

Fonott kalács (2 rúd):Liszt  60 dkg
Vaj  23 dkg
Porcukor  6 dkg
tojás  10 dkg (2db)
élesztő  3 dkg
só  1 dkg
citromhéjreszelék 
tej  25 dkg (2,5 dl)

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tej felében, összekeverjük a szárazanyagokat, majd a szobahőmérsékletű vajat és a tojást is hozzáadjuk és közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Langyos helyen pihentetjük, kelesztjük majd egy fél óra múlva átszellőztetjük,
és újra kelesztjük. Újabb fél óra elteltével kiadagoljuk, négyfelé osztjuk.
Vékony rudakat sodrunk a tésztából és négy-vagy hatszálas kalácsot fonunk belőle.
Tojással megkenjük és mandulával is megszórhatjuk. Kelesztés után 170 °c-on
25-30 perc alatt készre sütjük.