2009. szeptember 24., csütörtök

Szép Heléna reinkarnáció.....



A gödöllői piac kétségtelenül nem olyan inspiráló, mint a Nagyvásárcsarnok, de a szezonális alap termények itt is megtalálhatóak....


....a gyönyörű Vilmos körtéknek nem is próbáltam ellenállni és mire a szatyorba kerültek már kezdett kibontakozni, hogy miként fogják beteljesíteni sorsukat ....Körte....Étcsoki....


Körte és étcsokoládé klasszikus párosítása másokat is megihletett már, és mi sem maradtunk közömbösek iránta;





"A körte Szép Heléna módra klasszikus francia desszert: sűrű, édes, vaníliás szirupban posírozott gyümölcs, amelyet vanília fagylalttal és forró csokoládéöntettel tálalnak. A modern francia konyha művészet legendás alakja, Auguste Escoffier kreálta Párizsban, az 1864-ben bemutatott és kirobbanó sikert arató, antik tárgyú, Trójai Heléna történetét feldolgozó Offenbach-operett, a Szép Heléna tiszteletére."
(forrás: Chili&Vanília)

Az én gondolataimba a keserű csokoládé és a körte mellé beférkőzött a vörös bor (ami a körte sav hiányát ellensúlyozza) és néhány fűszerszám is, amelyek - megítélésem szerint- egy kellemes kapcsolatot hoztak létre az alapanyagok íz komponensei között.

Szép Heléna desszert - 35 db


Posírozott körte:

Körte kocka (5*5 mm) 0,60

Cukor 0,10

Portugieser 0,20

Fahéj 1/2 rúd
Kardamom 1db

Csillagánizs 1 db

Szegfűszeg 5db


Körte zselé:
Körte 0,30

Zselatin(oldott) 0,06 (5cl víz, 1dkg zselatin)


Csokoládé bavarois:
Tejszín 0,60
Étcsokoládé 0,80
Tojás sárgája 0,10

Zselatin 0,02

Tejszín hab 0,80


Csokoládé ganasche:
Tejszín 0,50

Étcsoki 0,60
Glükóz szirup 0,15


A posírozott körtéhez a cukrot karamellizálom, felöntöm a vörösborral, és a fűszerekkel felforralom és lassú tűzön 10 percig rotyogtatom, majd beleteszem a körte kockákat és még 2-3 percig főzöm. A tűzről levéve 10 percig állni hagyom, majd leszűröm és a körte kockákat lehűtöm.

A körte zseléhez a körtét leturmixolom és a felmelegített oldott zselatint beleöntöm, majd kis henger alakú formákba töltöm és belenyomkodom a posírozott körte kockákat is és lefagyasztom. Ha kifagyott, kinyomkodom a formákból.

A csokoládé bavarois-hoz felforralom a tejszínt a zselatinnal, majd óvatosan hozzákeverem a tojás sárgájához és végül hozzáadom a csokit és simára keverem. Ha langyosra hűlt, belekeverem a tejszín habot és nyomózsákba teszem. A formákat félig töltöm a krémmel, közepébe belenyomom a körte zseléket és a maradék krémmel tele töltöm és kifagyasztom.

A ganasche-hoz a tejszínt felforraljuk, belekeverjük a glükóz szirupot, majd a csokoládét és simára keverjük. A kifagyasztott formákat áthúzzuk és vékonyra szeletelt aszalt körtével díszítjük. (sol)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése