2011. szeptember 23., péntek

Tepertős-szílvás papucs

Tészta: /kg
liszt 0,50
kefír 0,45
tojás  0,05
cukor 0,02
élesztő 0,03
tepertő 0,25
só 0,015
zsír 0,10
víz 0,05
bors 0,001
paprika 0,001 

Házi szilvalekvár 1,20

Fenti összetevőkből gyúrt-élesztős tésztát készítünk, Összemérjük a szárazanyagokat, a zsírt és a tepertőt, majd az élesztőt feloldjuk hideg vízben, belekeverjük a tojást és a kefírt, hozzáadjuk a többi alapanyaghoz és begyúrjuk a tésztát. Hűtőben 4-5 órát dermesztjük, majd két szimplát hajtunk a tésztára, kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra és 6*6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek sarkait megkenjük tojással, majd átlósan a négyzetek közepére nyomjuk a szilvalekvárt és a lekvár fölött a két szembe lévő tésztacsücsköt összecsípjük. Az így kaptt papucsokat megkenjük tojással és 40-45°c-on kelesztjük, majd 170°c-on 15 perc alatt készre sütjük.

4 megjegyzés:

  1. A "két szimplát hajtunk a tésztára" pontosan mit jelent?

    VálaszTörlés
  2. Háromrét hajtjuk a tésztát. A tészta egyharmadát behajtjuk kétharmad részig, majd a fennmaradó egyharmad-részt ráhajtjuk.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Most már csak azt kérdezem meg - úgy csinálok, mint aki életében nem sütött még pogácsát:)) -, hogy a mértékegységek kg-ok? Különös tekintettel ugye a tojásra...

    VálaszTörlés
  4. A mértékegység kg, 0,05 kg tojás, az 5 dkg, azaz 1 db tojás

    VálaszTörlés