2011. december 29., csütörtök

Szarvasgombás-gesztenyés csirkecomb rolád

Karácsony másnapján készítettem ezt az egyszerű, de ízletes fogást. Szarvasgombás mézet használtam az aromatizáláshoz, ami finoman illeszkedett a gesztenye és a csirke ízéhez.

Tanyasi csirkecomb (felső comb) 16 db
Cukrozatlan gesztenyemassza25 dkg
Zsemle 1 db
Szarvasgombás akácméz 5 dkg
Tojássárgája 2 db
Aszalt szilva 10 dkg
Vörös bor 2 dl
Szeletelt bacon 20 dkg
só, bors

A fenti hozzávalókból két rolád fog készülni, kb. 8-10 fő részére elegendő.
A csirkecombokat kicsontozzuk, lebőrözzük, sózzuk, borsozzuk. Az aszalt szilvát beáztatjuk vörösborba, lehetőleg már előző nap. A zsemlének levágjuk a héját és a belét konyhai aprítóban finom morzsává aprítjuk. Összedolgozzuk a gesztenyemasszát, a mézet, a zsemlét, a tojássárgájákat, kevés sóval és borssal ízesítjük. A munkaasztalon kiterítünk négy réteg alufóliát és ráteszünk két réteg zsírpapírt. erre átfedéssel ráhelyezzük a bacon szeleteket, majd erre, átfedéssel 8 db csirkecomb filét. A húsokra rákenjük a gesztenyemasszát, majd ráhelyezzük a lecsepegtetett szilvákat. A bort félre tesszük a mártáshoz. Az így előkészített húst, szorosan feltekerjük a fólia segítségével és szorosan megtekerjük a két végét, ellenkező irányba, hogy egy feszes roládot kapjunk. Ugyanezt megismételjük a következő roláddal. Aoládokat tepsire helyezzük és 130°c-on 1 órát, majd 200 °c-on 10 percet sütjük.

Ezután kicsomagoljuk a fóliából (kezünk épségére ügyelve!) és a roládokat visszahelyezzük a tepsire, majd 220°c-on 10 percig grillezzük, hogy ropogós legyen a bacon. Miután kivettük a sütőből letakarjuk egy fóliával és 5 perc pihenés után szeleteljük. Vajas burgonyapürével és vörösboros-aszalt szilvás glace-szal tálaljuk. A glace-hoz a szilva áztatóborát használjuk fel (ha nem ittuk meg közben)
Jó étvágyat!

1 megjegyzés: