Hozzávalók:
150 g átszitált teljes kiőrlésű liszt,
100 g kenyér liszt bl 80
150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só,
2-3 evőkanál olvasztott vaj,
15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük, a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt felmelegítünk. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna foltosnak.
150 g átszitált teljes kiőrlésű liszt,
100 g kenyér liszt bl 80
150 ml langyos víz,
1/2 kávéskanál só,
2-3 evőkanál olvasztott vaj,
15 kávéskanál vaj a tetejére
A sót elkeverjük, a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt felmelegítünk. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna foltosnak.
A 15 kávéskanál vajjal kapcsolatosan érdeklődnék.
VálaszTörlésEzt sütés előtt a már kinyujtott lapra kell kenni és "arcra" fordítva kezdeni a sütést?
köszönettel: gambas