A szilvát korában nem tartottam túl
sokra, mint gyümölcsöt (szégyenlem is magam ezért), inkább mint lekvár
alapanyag és aszalt szilvaként jött csak számításba. De.....
Megállapítást nyert, hogy a SZILVA A LEGKIVÁLÓBB "SÜTŐGYÜMÖLCS".
Szilva torta, szilvás sajt torta, szilvás pite....szilva ragu, szilva chutney.... és még sorolhatnám, hogy nyers állapotában milyen sokrétűen használható fel és akkor még a aszalt és lekvár verziókat nem is említettük.
Megállapítást nyert, hogy a SZILVA A LEGKIVÁLÓBB "SÜTŐGYÜMÖLCS".
Szilva torta, szilvás sajt torta, szilvás pite....szilva ragu, szilva chutney.... és még sorolhatnám, hogy nyers állapotában milyen sokrétűen használható fel és akkor még a aszalt és lekvár verziókat nem is említettük.
Hagyományos pitelinzer tésztába dugdosva készítjük a szilvás pitét és minden nap elfogy, tehát a vendégeink is osztoznak a lelkesedésemben-ezek szerint.
Ki próbáltuk úgy is hogy a szilva van alul , de a "dugdosós" verzió jobban bejött.
Szilvás pite - 20 szelet
Pitelinzer:
Liszt 0,30
Zsír 0,10
Vaj 0,15
Cukor 0,20
Tojás 0,20 (4 db)
Tej 0,15
Dió 0,20
Sütőpor 0,01
Só 0,005
Szilva 1,- Bármilyen gyümölccsel helyettesíthetjük!
Kimérjük a szárazanyagokat, lisztet, diót, sütőport, sót és összekeverjük.
A vajat és a zsírt felolvasszuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és végül a szárazanyagokat. Elkeverjük és papírra helyezett fémkeretbe, vagy kivajazott és lisztezett tepsibe,formába töltjük. Beleszurkáljuk a negyed szilvákat és 160°c-on 40-45 percet sütjük. Kihűlés után forró, hígított szilvalekvárral megkenjük és durva dióval megszórjuk. (sol)
A vajat és a zsírt felolvasszuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és végül a szárazanyagokat. Elkeverjük és papírra helyezett fémkeretbe, vagy kivajazott és lisztezett tepsibe,formába töltjük. Beleszurkáljuk a negyed szilvákat és 160°c-on 40-45 percet sütjük. Kihűlés után forró, hígított szilvalekvárral megkenjük és durva dióval megszórjuk. (sol)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése