2012. augusztus 24., péntek

Karalábé velouté, petrezselyem habbal

A gödöllői piacon harsogóan friss, gyönyörű karalábékat vettünk, ami mellé ízben és színben is nagyon jól társult a petrezselyemzöld.
Látványnak sem utolsó a két szín markáns kontrasztja, de az íz kombináció ezt is felülmúlta (mint ahogy a várakozásainkat is).
A tejszín és a hőkezelés kellemesen selymessé lágyította, az egyébként markánsabb ízű zöldségeket és egymás ölelésében egy új, bársonyos ízt alkottak.


Karalábé velouté:                kg
karalábé                                  0,40
vaj                                          0,05
alaplé                                      0,80
tejszín                                     0,10
só, fehérbors

A karalábét megtisztítjuk és vékonyra felszeleteljük, vagy csíkokra reszeljük. Vajon megpároljuk úgy, hogy színt ne kapjon, majd felöntjük az alaplével és a tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, leturmixoljuk és szűrjük.

Petrezselyemzöld hab:         kg
petrezselyemzöld                      4 cs.
alaplé                                      0,10
tejszín                                     0,10
só, fehérbors

A petrezselyem leveleket a száráról letépkedjük és lobogó sós vízben leforrázzuk, jeges vízbe tesszük, majd leszűrjük.
Az alaplével és a tejszínnel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük, leturmixoljuk, átszűrjük és habszifonba töltjük. Tálaláskor a leves tetejére adagoljuk.
Fekete szezámos csavart vajas tészta rúddal tálaljuk.(Fodor Sándor receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése