Hozzávalók 6 személyre
• 15 deka rétesliszt
• 10 deka teljesőrlésű liszt
• 1 kiskanál só
• 3-4 deka vaj
• 1 deci hideg víz
• a kisütéshez bő olaj
töltelék:
• 1/2 kiló krumpli
• 2-3 evőkanál olaj
• 1 fej hagyma
• 2-3 apró zöld csilipaprika
• 2 centis darab friss gyömbér
• 1 evőkanál fekete mustármag
• 1 kiskanál kurkuma
• 2 kiskanál só
A tészta elkészítése
Először
elmorzsoljuk a vajat a lisztben. Utána összegyúrjuk a vízzel, hogy
közép-kemény, nem ragadós tésztát kapjunk. Néhány percig kézzel vagy
géppel dagasztjuk, aztán letakarva félretesszük pihenni legalább egy
órára.
A töltelék:
Elkészítjük a tölteléket.
A
krumplit héjában megfőzzük félkeményre, aztán meghámozzuk és felvágjuk
2-3 centis kockákra. Megpirítjuk olajon (vagy vajas olajon – a ghí meg
még jobb) az apróra vágott hagymát; fél perc múlva beleszórjuk a finomra
vágott vagy reszelt gyömbért, és ha a hagyma már üvegesedik, az apróra
vágott csilipaprikát is. Az edény szélére kotorjuk az egészet, és a
közepén összegyűlő olajon pirítjuk egy percig a mustármagot.
Összekeverjük, és kis lángon pirítjuk tovább, amíg a hagyma sárgulni
kezd.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, beszórjuk a
kurkumát, megsózzuk, és nagy lángon kavargatva pirítjuk még pár percig.
Levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
Az összerakás:
Még
egyszer átgyúrjuk a tésztát, aztán szétszaggatjuk, és nagy diónyi
golyókat gyúrunk belőle . Fogunk egy golyót, kilapítjuk tenyérrel, aztán
kinyújtjuk sodrófával kb. 2 mm vastagra és 12-16 centi átmérőjűre –
minél kerekebbre. Nyújtás közben, ha ragadni akar, nem lisztezzük, hanem
olajozzuk a kezünket, a sodrófát és a deszkát.
Félbevágjuk a
korongot, és nedves ujjal bevizezzük mindkét felének a széleit.
Megfogjuk az egyik félkört, és negyedkörré hajtjuk; az egyenes széle
mentén összetapasszuk a nedves varratot.
Az így kapott tasakba
teszünk egy bő evőkanál tölteléket. Minél jobban meg van tömve a
szamósza, annál jobb – de a köríves széle mentén hagyjunk helyet, hogy
le tudjuk zárni. Itt is összenyomkodjuk az ujjainkkal a nedves széleket.
Megtöltjük így az összes szamószát.
A sütés:
Felforrósítunk
egy serpenyőben bő olajat. Az a legjobb, ha teljesen ellepi a
szamószákat – de azért kevesebbel is lehet dolgozni. A forró olajba
dobáljunk bele kicsit kevesebb batyut, mint amennyi elférne a
serpenyőben (ne hűtse le nagyon az olajat), és 4-5 perc alatt süssük
aranysárgára.
Mangó chutney
• 1 db mangó
• 1 db salottahagyma
• 2 db chili
• 1 db paradicsom
• 2 cm gyömbér, frissen
• 1 mk só
• 1 tk garam masala
• 1 ek növényi olaj
• 1 tk mustármag (barna)
• 3 ek zöldcitromlé
• 1½ ek cukor
A
mangót meghámozzuk, kettévágjuk és levágjuk a magjáról. Kisebb,
vékonyabb hasábokra vágjuk a mangóhúst, majd a magja széléről is
leválasztjuk a gyümölcshúst.
A chilit kimagozom, majd éles késsel egészen kis szeletekre vágom. A gyömbért meghámozom és apró darabokra vágom.
Egy
pici serpenyőben felforrósítom az olajat, ha forró, kipattogtatom benne
a mustármagot. A paradicsomot meghámozom, kimagozom, a húsát pedig
apróra vágom, a levére sincs itt szükség.
Az összes hozzávalót egy tálban összekeverem és legalább néhány órára néhány keverés mellett hagyom összeállni.
Ha
nem elég kerek vagy csípős az íze, lehet még chilivel, gyömbérrel,
garam masala-val, cukorral vagy zöldcitrom levével ízesíteni.
Ezt a chutney-t frissen kell fogyasztani, legfeljebb néhány napot állhat.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése