2010. február 9., kedd

Earl Grey teás csokoládé mousse, lágy citromkrémmel

A téli esték megédesítője ez a desszert.
Asszociáció a tél ízeire; citrom, Jázminos Earl Grey tea
(Earl Grey Royal - Demmers ) és étcsokoládé.

A desszert közepén lágy citromos angolkrém,
amely finoman simul bele a Jázminos Earl Grey teával aromatizált étcsoki mousse ízeibe.

Desszert - 35 db

Citromos angolkrém:(kg)
Citromlé 0,10
Tojássárgája 0,10
Tojás 0,10
Cukor 0,10
Vaj 0,10
A citromos angolkrémhez a tojást, a tojás sárgáját és a cukrot habosra keverjük, felforraljuk a citromlevet, majd állandó keverés mellet hozzáadjuk a tojáshoz. Visszatesszük a tűzre és 84°c-ig (nem tovább)melegítjük, állandó keverés mellett. Gyorsan visszahűtjük 60°c-ra és simára keverjük a hozzáadott vaj kockákkal, majd kis formákba töltjük és fagyasztjuk.

Earl Grey-s étcsokoládé mousse
Tej 0,30
Tejszín 0,30
Earl Grey Royal szálas tea 0,02
Étcsokoládé (60%) 0,60
Zselatin 0,01
Tejszínhab 0,60
A tejet, tejszínt és a szálas teát felforraljuk és lassú tűzön 5 percig gyöngyöztetjük, majd leszűrjük. A forró keveréket ráöntjük a csokira és simára keverjük. A zselatint 5cl vízben feloldjuk és felmelegítjük. Ha a csokikrémünk langyosra hűlt belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd a szilikon formákat félig töltjük a krémmel, a közepébe helyezzük a citromos angolkrémet és teletöltjük a formákat. Fagyasztás után kivesszük a formákból, kakaóporral és csoki gyűrűvel díszítjük. (sol)

3 megjegyzés:

  1. Ez a tea-csoki párosítás érdekes dolog, nem mondanám, hogy sokat kísérleteztem vele, de azért volt pár próbálkozás, többek közt Csiszár Katalin ilyen bonbonjaival is, és az volt mindig az érzésem, hogy van ebben valami, de nekem valahogy mégsem állt össze, valami hiányzott. De valószínűleg kipróbálom ezt a receptet is, hátha épp itt lesz meg számomra az összekötő kapocs. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Laci!
    Többféle teával is párosítottuk már (jázmin, jázminos earl grey...) és mindegyik bejött. Szerintem érdemes próbálkozni. A citrom, narancs, citrus ízek is segíthetik a kapcsolatot erősíteni.

    VálaszTörlés
  3. Igen, lehet, hogy a titok (számomra) valahol a citrusos íz környékén lesz, az valóban tud működni mindkét "féllel". :) (Egyébként a citromos angolkrém miatt már megérte a dolog, jól jön az máshol is, nem is értem, miért nem jutott eszembe már korábban is kipróbálni. :)) Köszi!

    VálaszTörlés