2011. február 8., kedd

Csoki trilógia

Csokoládés jaconde piskóta,
Csokoládés chiboust krém,
Csokoládé mousse, mandulás-kávés krokanttal és szedres-szilvaraguval.


A villányi Jekl Pince 2006-os Cabernet Franc válogatásával szép pár voltak...:-)


Csokoládés jaconde piskóta

tojás 0,25
mandulaliszt 0,16
kakaó 0,04
liszt 0,02
vaj 0,04
tojásfehérje 0,33
cukor 0,16

A tojásba elkeverjük a mandulalisztet, kakaót, lisztet, végül az olvasztott vajat. A tojásfehérjét a cukorral közepesen kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a tojásos masszába, majd szilikonos papírra lapnak kikenjük és 170-180°c-on 8 perc alatt készre sütjük. 3*5 cm-es lapokat vágunk ki belőle.

Csokoládés chiboust krém

tejszín 0,50
tej 0,25
tojássárgája 0,30
kukoricakeményítő 0,06
cukor 0,06
zselatin (oldott) 0,12
tojásfehérje 0,60
cukor 0,30
só, vanília, tonkabab
 A tejszínt felforraljuk a vanília rúddal és a sóval. A tejben elkeverjük a tojássárgáját, a keményítőt és a cukrot, belereszelünk egy fél tonkababot és állandó keverés mellett ráöntjük a felforralt tejszínt , majd visszatesszük a tűzre és besűrítjük, majd hozzákeverjük az oldott zselatint. Közben felverjük a cukorral a tojásfehérjét közepesen kemény habbá és lazán belekeverjük a krémbe. Zsírpapírra helyezett fémkeretbe öntjük, elsimítjuk és fagyasszuk.
Ha megdermedt 3*5 cm-es formákat vágunk és a jaconde piskótára helyezzük.  A tetejére vékony csoki lapocskát teszünk.

Csoki mousse
tej 0,15
tejszín 0,15
étcsoki 0,35
zselatin 0,06 (oldott)
tejszínhab 0,40
A tejet, tejszínt felforraljuk, ráöntjük az étcsokoládéra és simára keverjük, majd hozzákeverjük az oldott zselatint. Ha langyosra hűlt lazán belekeverjük a tejszínhabot és hűtőben dermesztjük, majd vizes kanál segítségével formázzuk.
Szedres-szilvaragu
Szeder 0,20
Szilva 0,20
Glükóz szirup 0,10
Az apróra vágott szilvát a szederrel és a glükóz sziruppal összeforraljuk és visszahűtjük.

(sol)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése