2012. május 18., péntek

Boeuf Bourguignon (Burgundi marharagu)

Ragu:
Marha lábszár 0,80
Sárgarépa 0,30
Póréhagyma 0,20
Vöröshagyma 0,20
Csiperkegomba 0,15
Fokhagyma 0,04
Petrezselyemzöld 2 csokor
Száraz vörösbor 0,50
Kakukkfű
Babérlevél
Só, bors

Köret:
Sárgarépa 0,20
Burgonya 0,20
Csiperke 0,15
Kolozsvári szalonna 0,10
Gyöngyhagyma 0,10
Babérlevél, kakukkfű, só
Vaj
A felszeletelt sárgarépa, póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma petrezselyemzöld és a csiperke felét egy közepes edénybe tesszük és felöntjük az üveg vörösborral tegyünk bele pár szem egész borsot és babérlevelet is. A felére vissza forraljuk majd leszűrjük, a zöldségeket eldobjuk. A húst megtisztítjuk és kb. 4cm-es kockákra vágjuk, olajon serpenyőben barnára pirítjuk. A maradék zöldséget összevágjuk és egy tetővel is rendelkező cserépedénybe rakjuk rá tesszük a húsokat és felöntjük a borsűrítménnyel és annyi marha alaplével amennyi éppen ellepi, sózzuk, lefedjük és 160 fokon 2 órát vagy amíg a hús meg nem puhul pároljuk, ha kész leszűrjük kiválogatjuk a húsokat a zöldséget itt is eldobjuk a húst vissza tesszük a lezsírozott lébe.
Külön burgundi köretet készítünk hozzá:
Sárgarépát, burgonyát babérleveles,kakukkfüves sós vízben megfőzünk majd hasábokra vágjuk. A gyöngyhagymát és  a szeletelt csiperkét vajon megpirítjuk. A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk és ezt is megpirítjuk. A zöldségeket a zsírjától lecsöpögtetett szalonnával összekeverjük és a ragura tálaljuk. 

Nemzetek konyhái receptek........még több

6 megjegyzés:

  1. Olvastam már néhány burgundi marhatokány receptet, készítettem is, de ilyen pazarló recepttel még nem találkoztam. Eldobni a rengeteg zöldséget?

    VálaszTörlés
  2. a zöldség betöltötte ízesítő szerepét, ezért már nincs rá szükség! A teafüvet se áztatjuk kétszer-háromszor :p

    VálaszTörlés
  3. Biztos igazad van. Meg kellene kóstolnom ezt a verziót:)

    VálaszTörlés
  4. Sajnálom, hogy ellen kell mondanom egy profi szakácsnak, de a zöldségeknek nem csak ízesítő szerepük van. Eldobni több mint vétek. A zöldség nem hasonlítható a teafűhöz. A teafű megtette a magáét, a zöldség viszont hasznos és dekoratív lehet az ételnél. Nem beszélve arról, hogy még finom is, s gazdagítja az ételt. Én biztos, hogy nem dobnám ki. Egyébként egyetlen receptnél sem találkoztam olyannal, ahol kidobták volna a zöldséget. Ez űgy látszik a Ti éttermetek specialitása. Ezek után nem szeretnék nálatok ebédelni.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hobby Chef! Ha ezt a következtetést a fentiek alapján vontad le, akkor mi sem szeretnénk... :p

    VálaszTörlés
  6. Nekem tetszik a recept, különösen a bor eszencia készítése. A főzés során koncentrálódik a borban, zöldségekben, és fűszerekben lévő íz anyag, ezáltal létrejön egy fantasztikus harmónia, ami fokozódik a további felhasználás során.
    Gratulálok!
    Ildikó

    VálaszTörlés