A meggy rendkívül egészséges és ízletes gyümölcs, melyet előszeretettel használunk fel mi is. A meggyszezont egy közkedvelt süteményünkkel zárjuk.
Leveles (vajas) tészta:
Vajas rész: kg
vaj 0,23
Zsír 0,20
Liszt 0,07
Tészta rész (forteig)
Liszt 0,25
Rétes liszt 0,30
Víz 0,30
Zsír 0,06
Só 0,01
Ecet 0,01
A vajas részhez a hideg vajat, zsírt összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Az alap (vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt.
Kinyújtjuk
amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy
kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a
jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt
követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne
erőltessük meg a tésztát!
vajastészta 0,60
meggy 0,80
cukor 0,20
dió 0,04
morzsa 0,04
citromhéj, fahéj
Téglalap
alakúra kinyújtjuk a vajastésztát, 2-3 mm vékonyra, majd a
meggytöltelék alapanyagait összekeverjük és csíkban a tészta közepén
végig terítjük, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és a
hajtást alulra fordítjuk. Tetejét tojással lekenjük és 170-180°c-on
30-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük és porcukorral
meghintjük. (sol)
A meggyről bővebben itt!
A meggyről bővebben itt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése