Berkenyén, ízletes, érett málnát vásároltunk amiből a nagy szemű gurulósat lefagyasztottuk,
az ízletes, de apró szeműből (lémálna) pedig szörpöt és lekvárt főztünk.
Szörp:
Málnalé: 1,-
Víz: 0,20
Cukor: 0,60
Citromsav: 0,015
A
málnát kevés víz hozzáadásával felmelegítjük és leturmixoljuk. (Tavaly
nem tettünk bele vizet és bekocsonyásodott a magas pektin tartalma
miatt), majd szitán átpasszírozzuk. A visszamaradó rostot és magot a
lekvárba belefőzzük. A lét lemérjük és ehhez mérjük a cukrot és a
citromsavat. 90 °c-ig felmelegítjük ( nem forraljuk) és 10 percig ezen a
hőmérsékleten tartjuk (pasztörizáljuk), majd csirátlanított üvegekbe
töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
-Meg sem vártuk, hogy kihűljön, jégkockával és szódával gyors minőség ellenőrzést tartottunk.....isteni finom lett!-
Lekvár:
Málna: 1,-
Cukor: 0,60
Pektin: 0,02
Ezt sem forraltuk sokáig, hogy megőrizze a friss ízét és színét.
Blaha Lujza tortába, málnás desszertekbe, macaronba, linzerekbe fogjuk tölteni..... (sol)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése