2012. augusztus 21., kedd

Francia krémes

Vajas tészta

Alap tészta(forteig)
Vaj 0,02
Liszt 0,20
Só 0,004
Ecet 10% 0,004
Víz 0,12 (vagy tejsavó, akkor nem kell az ecet)

Vajas rész
Vaj 0,20
Liszt 0,02

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.

Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!

Miután a tésztánk még minimum 1 órát pihent kettéoszthatjuk és vékony lapokká formáljuk.
Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A szebbik kihűlt lapot lekenjük vékonyan forró barack ízzel és áthúzzuk karamell színű fondanttal. A másik lapra krémes keretet helyezünk és hozzálátunk a töltelék elkészítéséhez.

Francia krémes 20 db

Tej 3,6% 1,50
Cukor 0,40
Tojásfehérje 0,40
Kukoricakeményítő 0,20
Vanília 1 rúd
Tojás sárgája 0,10 (opcionális)
Só 0,01

1,2 l tejet a pici sóval és a vaníliarúddal felrakjuk forrni.( Ha a vaníliarudat megvágjuk intenzívebb ízt kapunk.)
Egy nagyobb kézi üstbe öntjük a megmaradt tejet, a keményítőt, a tojássárgáját és habverővel csomómentesre dolgozzuk.
Mielőtt a tejünk kifutna, rázúdítjuk az üstben lévő keverékünkre.Addig főzzük míg vissza nem lágyul, nyúlósabbá nem válik!
Mindezek közben a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, pont akkorra mire lefőztük a pépünket.( Itt kérhetünk kézi, vagy gépi segítséget! ) A felvert habot óvatosan,hogy ne törjön nagyon össze, belekeverjük a főzetbe.
Az egynemű krémet kiborítjuk a felkeretezett lapunkra és elegyengetjük.
Kihűlés után 1 kg cukrozott tejszínhabot elsimítunk a krémen a ráhelyezzük a másik krémlapunkat, majd forró vizes késsel 20 szeletbe vágjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztának néznek ki:), de sajnos én a receptet nem tudom használni, mivel nincsenek feltüntetve a pontos mértékegységek( gramm, deka, db, liter.) Ha ezt pótolnák nagyon megköszönném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, de fel vannak tüntetve a mértékegységek..Tej 3,5% 1,5 liter, cukor 0,40=40 deka...A tojásásrga, az mindig kb 0,10( de ha 0,12 VAGY 0,15 akkor sem történik semmi, oda van írva, hogy opcionális :-)
      Jó sütögetést!! :-)

      Törlés