2014. december 12., péntek

Macaron


mandulapor 25 dkg
porcukor 25 dkg
tojásfehérje 9 dkg
kristálycukor 25 dkg
víz 7 dkg
tojásfehérje 9 dkg

A mandulaport összekeverjük a porcukorral és a tojásfehérjével sima masszává. Színezhetjük ételfestékkel, kakaóval. Az utóbbi esetben a kakaó mennyiségével csökkentjük a mandulaport mennyiségét.
A kristálycukor 2/3 részét feltesszük a vízzel főni és 112°c-ig melegítjük. Közben elkezdjük a fehérjét a maradék cukorral habbá verni. Amikor 70% készültségű a hab, vékony sugárban csorgatva belekeverjük a cukorszörpöt és kemény habbá verjük, majd határozott gyors mozdulatokkal belekeverjük a mandulás masszába, úgy, hogy sűrű. lávaszerűen folyó masszát kapjunk. A masszát sima csöves nyomózsákba helyezzük és papírral fedett sütőlemezre kis félgömböket formázunk. 45 percet pihentetjük, majd 150 °c-on 5 percet sütjük, majd visszavesszük a sütő hőfokát 130°c-ra és egy kicsit megszellőztetjük a sütőt, majd újabb 5 perc elteltével kitámasszuk a sütőajtót és még 5 percig szárítjuk. Ha kihűlt, lekvárral, ganasche-sal összetöltjük és egy napot hűtőben „puhítjuk”:

Ganasche:

ét(tej, fehér)csokoládé 60 dkg
tejszín 50 dkg

A tejszínt felforraljuk, ráöntjük az étcsokoládéra és simára keverjük. Ízesíthetjük teafűvel, fűszerekkel, tonkababbal, likőrökkel, párlatokkal.
Ha fehér csokoládéból csináljuk, akkor gyümölcsökkel, gyümölcspürével is dúsíthatjuk. Majd kihűlés után töltünk vele macaront, bon bont, desszerteket, tortákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése